Angela Merkel

A déli államok miatt aggódik a német kancellár

A déli államok miatt aggódik a német kancellár

Nem szabad magára hagyni Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot a Földközi-tengeren átívelő migrációs útvonalon hozzájuk érkező emberekkel. Ezt jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Chemnitzben.

A Neue Presse című lap fórumán kiemelte: Európa közepén fekvő országként sokáig Németország is úgy látta, hogy a Földközi-tengeren az Európai Unióba érkezők ügye “nem tartozik ránk”. Ez egészen addig tartott, amíg “Orbán Viktor Magyarországon nem készült el a kerítésével, és az emberek a balkáni útvonalon eljöttek” Németországba.

“Egyébként Orbán Viktor, aki azt mondja, hogy egyetlen menekültet sem fogadok be, annak idején megkérdezte Werner Faymann osztrák kancellárt, ő pedig engem, hogy tudunk-e segíteni Magyarországnak”

– mondta Angela Merkel.

Megjegyezte:

“nehéz jó Európát építeni úgy, ha azt mondjuk, hogy peched van, ha a Földközi-tengernél fekszik az országod, és nem foglalkozom veled”.

Hangsúlyozta, a Németországba érkezettek befogadása “emberileg helyes volt”, de “azóta azon dolgozom, hogy tovább csökkentsük az illegálisan hozzánk érkezők számát”. Hozzátette, hogy az “illegális migránsok” számának csökkentése mellett “legális utakat kell találni a bevándorláshoz”.

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról elmondta, hogy az európai országok két éven keresztül a legnagyobb egyetértésben tárgyaltak a tervezett megállapodásról, de egyszer csak elkezdtek “hazugságok” és “téves információk” terjedni róla, ami félelmet okozott. Ennek a folyamatnak nem szabad utat engedni, nem lehet megengedni, hogy

“azok határozzák meg a napirendet, akik gyűlöletet terjesztenek és uszítanak”.

Mint mondta, a viták miatt ismételten tüzetesen tanulmányozta a tervezett megállapodást, és az a meggyőződése, hogy hazájának  csatlakoznia kell hozzá. Németországnak a migrációban

“különösen érintett országként elemi érdeke a körülmények javítása máshol, hogy az emberek ne azt mondják, hogy mind el kell mennünk Németországba”,

az ENSZ tervezett megállapodása pedig éppen erről, a körülmények javításáról szól – fejtette ki Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy a csomag nem érinti a csatlakozó országok nemzeti szuverenitását, és céljai kiemelten fontosak Németország számára. A csatlakozó országok ugyanis vállalják, hogy küzdenek az illegális migráció ellen, megvédik a határaikat, állampolgáraikat ellátják biometrikus adatokat tartalmazó személyi iratokkal és betartják a nemzetközi humanitárius jogi előírásokat – sorolta.

A kancellár egy augusztus 26-n történt halálos késeléssel összefüggésben látogatott el Chemnitzbe. Az áldozat egy német állampolgár, az emberöléssel Németországba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett. A késelés napján tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

Angela Merkel számos programon vett részt pénteki látogatásán. Megbeszélést folytatott a város polgármesterével, a tartomány miniszterelnökével, megtekintette egy országosan is ismert kosárlabda egyesület, a Chemnitz 99 egy edzését. A Neue Presse fórumán olvasókkal beszélgetett. Elmondta, hogy azért nem látogatott el a városba korábban, mert tudja, hogy személye és politikája “polarizál”, megosztja az embereket, és nem akarta jelenlétével tovább fokozni az indulatokat. Hangsúlyozta, hogy

megérti a közbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat, de ezek az érzelmek senkit sem hatalmaznak fel arra, hogy bűncselekményeket kövessen el szélsőjobboldali tüntetéseken.

A kérdések legnagyobb csoportja a migrációra – menekültügyre, bevándorlásra – és a társadalmi integrációra vonatkozott. A kancellár megerősítette azt az álláspontját, miszerint a “multikulti megbukott”, vagyis nem élhetnek kultúrák egymással párhuzamosan egy országban, hanem szükség van egy közös értékrendre.

Az iszlámmal kapcsolatban kijelentette:

“az iszlám egy vallás, amely toleranciára kötelez, és a helyi törvények betartására, ha az ember egy másik országban van”.

Éppen ez az, amit a német állam elvár mindenkitől,

“nálunk vallásszabadság van, de az is a feladatunk, hogy gondoskodjunk a békés együttélésről, ezért mindenkinek követnie kell a törvényeket, meg kell tanulnia a nyelvet és részt kell vennie a társadalom életében”

– mondta Angela Merkel.

A rendezvény közben több százan tüntettek a kancellár ellen Chemnitzben. A Pro Chemnitz és az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, a német nyilvánosságban szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalmak megmozdulásával szemben ellentüntetést tartott a Nácimentes Chemnitzért Szövetség (Bündnis Chemnitz Nazifrei) nevű szerveződés. A demonstrációk számottevő rendbontás nélkül értek véget.

Kapcsolódó cikkek