fotó: pixabay.com

Megerősítik a mélységi határellenőrzést Németországban

Megerősítik a mélységi határellenőrzést Németországban

Az úgynevezett másodlagos migrációtól tartanak, ezt jelentették be hétfőn Berlinben.

A kormányszóvivői tájékoztatón Steve Alter, a belügyminisztérium szóvivője a tárcavezető, Horst Seehofer előző napi bejelentéséről szólva kiemelte, hogy az Ausztriával közös határszakaszon folytatott állandó ellenőrzés  meghosszabbítása mellett arról is döntöttek, hogy az országhatár mentén mindenütt intenzívebbé teszik a mélységi ellenőrzést.

Erre legfőképpen a menedékkérők másodlagos, azaz EU-n belüli migrációs mozgása miatt van szükség, amely aláássa azt az alapelvet, hogy a menedékjog iránti kérelmeket az EU-ba belépés szerinti első országnak kell kezelnie.

“A miniszteri rendelkezés értelmében a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységei törvénysértés gyanúja nélkül is bárkit megállíthatnak és ellenőrizhetnek a nagyjából 3700 kilométeres határ térségében. Műveleteikről és a mozgósított erők nagyságáról nem tájékoztatnak előre, mert az akciók sikerének fontos tényezője a meglepetés.
Az intézkedést Németország saját hatáskörben vezeti be”

– fejtette ki a szóvivő, megjegyezve, hogy az Európai Bizottság is “bátorítja” az ilyen lépéseket, 2017 májusában külön ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamoknak a másodlagos migráció elleni küzdelemről.

Horst Seehofer vasárnap egy Twitter-bejegyzésben jelentette be a mélységi ellenőrzés megszigorítását. Kiemelte, hogy “a biztonság a határoknál kezdődik”.

A tárcavezető szerdán döntött arról, hogy “migráció-, és biztonságpolitikai okok” miatt november 11-től újabb hat hónapra meghosszabbítja a migrációs válság miatt 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállított ellenőrzést Ausztriával közös határszakaszán.

Kapcsolódó cikkek