fotó: pixabay.com

Václav Klaus: a tömeges migráció korunk legnagyobb kihívása

Václav Klaus: a tömeges migráció korunk legnagyobb kihívása

Ez nem kérdés, hanem nyilvánvaló tény. Erről beszélt a volt cseh államfő szombaton a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

Az MCC pénteken kezdődött háromnapos konferenciája címében kérdésként fogalmazza meg, hogy korunk legnagyobb kihívása-e a migráció. Václav Klaus kiemelte:

“szigorúan meg kell különböztetni az egyéni és a tömeges migrációt. Amikor az európai politikai elit tömeges migrációról beszél, olyan érveket hoz fel a támogatására, amelyeket csak az egyéni migráció esetében lehetne.”

Azt is hozzátette, hogy az országok befogadási képessége az egyéni migráció esetében viszonylag magas, de

a tömeges migráció veszélybe sodorja a társadalmi kohéziót, kulturális, társadalmi és politikai konfliktusokat hoz magával.

“Az európai politikai vezetők azonban úgy tesznek, mintha ezt nem látnák” – mondta.

A volt államfő szerint nem kérdés, hogy óriási problémákkal küzdenek a fejlődő országok, és emiatt tömegek hagyják el az otthonukat, de az európai országok csak akkor állíthatják meg a tömeges migrációt, ha úgy döntenek, hogy nem ösztönzik tovább.

Úgy látja, az európai elit tudja, hogy az egységes európai nemzet létrehozásához el kell tüntetni a régi nemzeteket, s mivel a tömeges migráció felbontja a régi társadalmakat, nem megállítani, inkább szervezni és menedzselni akarják.

“Az a feladatunk, hogy ellenálljunk ezeknek a törekvéseknek”

– mondta.

Václav Klaus szerint jókor rendezik meg a konferenciát, mert érdemes az európai parlamenti választások előtt beszélni erről a témáról. Nem sok európai vezető kész kijelenteni, hogy

a tömeges migráció a legnagyobb kihívás, de a magyar miniszterelnök egyike a keveseknek, akik ki merik ezt mondani.

“E kevesek heves kritikákat kapnak, populistáknak nevezik őket, miközben a kritikusok nem tudnak valós ellenérveket felhozni”

– hangoztatta.

A korábbi cseh államfő arról is beszélt, hogy sokak szerint a tömeges migrációnak már vége, túl van a csúcson, de ez nem igaz, ez a jelenség itt van, tartósan velünk marad és egyre erősebb lesz.

Kapcsolódó cikkek