fotó: pixabay.com

Az újonc ellen kezd a bajnok

Az újonc ellen kezd a bajnok

A bajnok Falco KC Szombathely az újonc NKA Universitas Pécs ellen kezdi meg szombaton a férfi kosárlabda NB I 2023/24-as idényét.

A Bajnokok Ligájában főtáblás vasiak – akik megnyerték az előző négy befejezett szezont – ezúttal is favoritként vágnak neki a pontvadászatnak. Milos Konakov vezetőedző együttesében az érkezők közül Antonio Jordano a teljesen új játékos, Pongó Marcell viszont a válogatottból is ismeri a csapat tagjait, Benke Szilárd pedig egy év franciaországi légióskodás után tért vissza Szombathelyre. Az alapemberek közül Keller Ákos és Perl Zoltán is maradt a sárga-feketék kötelékében.

Gráczer György ügyvezető korábban kijelentette, hogy szeretnék ismét kiharcolni a Magyar Kupa-győzelmet és megvédeni a bajnoki címet, míg a Bajnokok Ligájában az a terv, hogy a csoportkörök után a Falco még januárban is mérkőzéseket játsszon.

Ami a szombathelyiek első ellenfelét illeti, az NB I B Piros csoportjának élén végző, ezzel az első osztályba feljutó Pécs magja együtt maradt, és Ivica Mavrenski vezetőedző mellett kilenc magyar játékos is aláírt az új idényre. A májusi döntőben 3-2-re alulmaradt Arconic-Alba Fehérvár – amely az Európa Kupában is érdekelt lesz – a tavaly 21 év után az élvonalba feljutott Budapesti Honvédot fogadja, ugyancsak szombaton.
A bajnoki bronzérmes Egis Körmend pénteken nyitja meg az idényt a vendég Kaposvár ellen, majd még a második forduló előtt, keddtől csütörtökig otthont ad az Európa Kupa egyik selejtezőcsoportjának is. Az előző szezonhoz hasonlóan a 2023/24-es évadban sem lesz középszakasz, így az április elején záruló alapszakaszt rögtön a rájátszás követi, a Zsíros Tibor Magyar Kupában pedig nyolc helyett továbbra is már csak négy csapat vívja a finálét.

A férfi NB I mezőnye:

Arconic-Alba Fehérvár, Atomerőmű SE, Budapest Honvéd Sportegyesület, DEAC, Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, Egis Körmend, Falco KC Szombathely, Kometa Kaposvári KK, MVM-OSE Lions, NKA Universitas Pécs, Sopron KC, Szolnoki Olajbányász, SZTE-Szedeák, Zalakerámia ZTE KK

Az elmúlt tíz év bajnokai:

2013: Alba Fehérvár
2014: Szolnoki Olaj
2015: Szolnoki Olaj
2016: Szolnoki Olaj
2017: Alba Fehérvár
2018: Szolnoki Olaj
2019: Falco-Vulcano Szombathely
2020: nem hirdettek bajnokot
2021: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
2022: Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely
2023: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Kapcsolódó cikkek