A címvédővel kerültünk egy selejtezőcsoportba

A címvédővel kerültünk egy selejtezőcsoportba

A magyar válogatott a címvédő szlovén, valamint az ukrán és az osztrák csapattal találkozik majd a 2021-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében.

A nemzetközi szövetség (FIBA) hétfői, müncheni sorsolását a magyar csapat a 6. kalapból várta, így az már korábban biztossá vált, hogy ellenfeleit a 2., a 3. és a 7. kalapból kapja. A 41. férfi Eb csoportmeccseinek a helyszíne Köln, Prága, Milánó és Tbiliszi lesz, míg a kieséses szakasznak Berlin ad otthont. A 32-es selejtezős mezőnyt nyolc négyes csoportba sorsolták, a nyolcadik kalapból az előselejtezős csoportok négy, még ismeretlen győztesét húzták. Az előselejtezős tornákat augusztusban rendezik.

A selejtezőben a csoportok végeredménye körmérkőzések után alakul ki, a 24 csapatos kontinensbajnokságra csoportonként az első három helyezett jut ki. Kivétel azokban a négyesekben lehet, amelyekben a négy rendező – Németország, Csehország, Olaszország és Georgia – valamelyike szerepel. Ugyanis védett együttesként az ő továbbjutásuk biztos, amennyiben tehát nem végeznek az első három között, úgy csak az első és a második válogatott jut tovább abból a négyesből.

A magyar férfi válogatott legutóbb 2017-ben, 18 év távollét után vett részt kontinenstornán, s akkor a kolozsvári csoportból az isztambuli helyosztókra továbblépve a nyolcaddöntőig jutott. Az Eb-aranyérmet a szlovénok kilenc győzelemmel veretlenül szerezték meg, az ukránok – a magyarokhoz hasonlóan – két győzelemmel és négy vereséggel nyolcaddöntősként végeztek, míg az osztrákok nem jutottak ki a kontinensbajnokságra.

A selejtezőben három kört rendeznek, jövőre kettőt – február 17-25., illetve november 23. és december 1. között -, míg a zárásra 2021. február 15-23. között kerül sor. A 2021-es Eb-n egy csoportkör küzdelmeinek megrendezésre Magyarország is pályázott, sikertelenül.

Férfi kosárlabda Eb, a selejtezős csoportbeosztás:
A csoport: Spanyolország, Lengyelország, Izrael, előselejtezős csoport győztese (Szlovákia, Ciprus, Románia)
B csoport: Oroszország, Olaszország (rendező), Észak-Macedónia, Észtország
C csoport: Litvánia, Csehország (rendező), Belgium, előselejtezős csoport győztese (Albánia, Dánia, Fehéroroszország)
D csoport: Horvátország, Törökország, Hollandia, Svédország
E csoport: Szerbia, Finnország, Georgia (rendező), előselejtezős csoport győztese (Izland, Portugália, Svájc)
F csoport: Szlovénia, Ukrajna, MAGYARORSZÁG, Ausztria
G csoport: Franciaország, Németország (rendező), Montenegró, előselejtezős csoport győztese (Koszovó, Luxemburg, Nagy-Britannia)
H csoport: Görögország, Lettország, Bosznia-Hercegovina, Bulgária

Kapcsolódó cikkek