Huszonnyolc pontos soproni előny a negyeddöntőben

Huszonnyolc pontos soproni előny a negyeddöntőben

A házigazda Sopron Basket 28 pontos előnyre tett szert a francia Lyon ellen a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében.
Eredmény:

negyeddöntő, 1. mérkőzés (Sopron):

Lyon (francia)-Sopron Basket 66-94 (20-20, 12-25, 14-23, 20-26)

A magyar csapat legjobb dobói: Williams 24, Brooks 19, Krajisnik 15, Walker 15, Határ 10

Az idény során még veretlen soproniak fennállásuk negyedik Final Fourjára hajtanak, melyekből kettőt hazai pályán rendeztek 2018-ban és 2019-ben. A 13-szoros magyar bajnok 11. alkalommal jutott be a legjobb nyolc közé az 1996-ban életre hívott kontinentális elitsorozatban, s az elmúlt tíz negyeddöntőből háromszor sikerült a továbbjutás. Ami az ellenfelet illeti, a csapat felfuttatása a klubtulajdonos és volt NBA-sztár Tony Parkernek köszönhető. A franciák soraiban ott volt az olimpiai bronzérmes szerb Aleksandra Crvendakic is, aki tavaly éppen Sopronból igazolt Lyonba.

A szerdai meccsen Gáspár Dávid együttese eleinte csak futott az eredmény után, mígnem a vezetőedző időkérését követően rendeződtek a sorok.

Az amerikai-francia Gabby Williams – aki az idény legjobbja címre is esélyes – irányította hazaiak 9 és fél perc elteltével vezettek először, majd a második negyedben végre “kinyílt az olló”, és 7 perc alatt négy lyoni pontra 19 érkezett válaszul. Ekkor már egyértelműen a zöld-sárgák szája íze szerint alakultak az események, az ellenfélen Valery Demory időkérése sem segített. A nagyszünetben 45-32 volt az állás, Williams neve mellett 11, az Európa-bajnok szerb Jelena Brooksnál pedig 10 pont állt. Fordulás után csakhamar húsz pont fölé nőtt a különbség, Brooks bedobta a hazaiak ötödik tripláját, 59-36-nál pedig eldőlni látszott a mérkőzés. A túloldalon az észak-amerikai bajnokságban (WNBA) is vitézkedő Marine Johannes mindössze egy pontnál tartott. A 68-46-ról kezdődő zárószakaszra már eldőltek a lényegi kérdések, az idénymérlegét 32/0-ra javító Sopron pedig kényelmes helyzetből várhatja a visszavágót, amelyre pénteken 20.05 órakor kerül sor, ugyancsak a Novomatic Arénában.

Gáspár Dávid örömmel nyugtázta, hogy csapata végig kitartott az előzetesen megbeszéltek mellett:

“Végig azt csináltuk, amit elterveztünk, és nagyon tetszett, hogy támadásban sok olyan szép megoldásunk volt, amelyek eddig nem voltak jellemzőek ránk az Euroligában”

– nyilatkozta az M4 Sport csatornának.

“Örömteli ez az előny, de továbbra is úgy kell működnünk, hogy még egy meccs hátravan, nyolc negyedben gondolkodunk, ebből a felén túlvagyunk” – tette hozzá.

A Sopronban és párhuzamosan Salamancában zajló párharcok győztesei jutnak az Euroliga négyes döntőjébe, amelyre április 16. és 18. között kerül sor.

Korábban:

Dinamo Kurszk (orosz)-Jekatyerinburg (orosz) 67-80 (15-35, 21-17, 16-18, 15-10)

a pénteki visszavágók programja:
Jekatyerinburg-Dinamo Kurszk 17.00
Sopron Basket-Lyon 20.05

Kapcsolódó cikkek