Egy győzelemre a tokiói indulástól

Egy győzelemre a tokiói indulástól

A magyar férfi válogatott bejutott a döntőbe vasárnap a 3x3-as kosárlabda olimpiai kvalifikációjának debreceni pótselejtezőjében, így már csak egy győzelem választja el a tokiói kvótától.

Csirke Ferenc szövetségi kapitány együttese szombaton megnyerte csoportját azzal, hogy a románokat 21-16-ra, míg a mongolokat 21-8-ra verte. Az Ivosev Tamás, Demeter Attila, Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs összeállítású válogatott így közvetlenül az elődöntőbe került, míg a másodikok és harmadikok még keresztbejátszottak vasárnap délután a negyeddöntőben.

A magyarok a szlovén-román csata győztesével szálltak szembe, ez végül a negyeddöntőt 21-12-re nyerő adriai csapat lett.

Az elődöntőben a vendégek 7-1-re elléptek, ekkor úgy tűnt, hogy egyoldalú mérkőzés várható, ám az Ivosev Tamás vezérelte magyarok egy 7-0-ás rohammal négy perc elteltével átvették a vezetést. Innentől teljesen nyílt lett a meccs, felváltva potyogtak a kosarak, egy perccel a vége előtt 16-16 állt a nagyórán. Ekkor a sportág klasszisai között számon tartott Ivosev kétszer is betalált, majd Demeter Attila büntetőből feltette a pontot az i-re. A magyarok 19-16-ra nyertek, és a 20 órakor kezdődő fináléban – amely a kvóta sorsáról dönt – a belgákkal találkoznak, akik előzőleg egy utolsó másodperces duplával 16-15-re verték a mongolokat.

A hatcsapatos debreceni pótselejtezőből mindkét nemnél csak a győztes jut ki az olimpiára.

A női válogatott 19.20 órától játszik olimpiai indulásról határozó döntőt az olaszokkal a Nagytemplom előtt.

Kapcsolódó cikkek