A szociáldemokraták saját jelöltjüknek kérnek kormányalakítási megbízást

A szociáldemokraták saját jelöltjüknek kérnek kormányalakítási megbízást

A román parlament legnagyobb frakciójával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) kész együttműködni bármelyik másik párttal a politikai válság megoldása érdekében, az újabb kormányalakítási egyeztetéseken pedig saját miniszterelnök-jelöltje számára fog kormányalakítási megbízást kérni az államfőtől. Ezt jelentette be szerdán Marcel Ciolacu, a párt elnöke.

A szociáldemokraták a korábbi két, meghiúsult kormányalakítási kísérlet alkalmával nem javasoltak miniszterelnököt, mivel mind a Klaus Iohannis államfőt támogató jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), mind a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezetésével működő Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elzárkózott attól, hogy koalícióra lépjen a legfőbb politikai ellenfelüknek tartott, és a köreikben korrupt, Európa-ellenes, kommunista utódpártnak nevezett PSD-vel. Ciolacu most arra reagált, hogy sem az USR  kormányfői posztra javasolt emberének, Ciolosnak, sem a PNL jelöltjének Nicolae Ciucának nem sikerült parlamenti többséget szereznie a kisebbségi kormányokhoz, a PNL ezért kedden “rugalmasabb” álláspontra helyezkedett, és úgy döntött: mind a PSD-vel, mind a Florin Citu liberális miniszterelnök vezetésével kormányzó jobbközép kormányból kilépett és a kabinet bukását előidéző USR-rel tárgyalásokat kezdeményez egy parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormány megalakításáról.

“A PSD kész vállalni a kormányzás felelősségét, hogy kivezessük az országot abból a válságból, amelybe a jobboldali kormányok sodorták”

– mondta a PSD elnöke. Ciolacu nem árulta el, milyen tárcákra tartanak igényt, ragaszkodnak-e a miniszterelnöki poszthoz, és kit jelölnek kormányfőnek. A PSD száz rövid és középtávú intézkedésből álló prioritáslistát készített, és ennek alapján előbb a közös kormányprogramról akar megállapodni leendő partnereikkel, a kormányzati posztokon pedig majd később osztoznak.

Román médiaértesülések szerint a PNL Florin Citu pártelnök vezette tárgyalóküldöttsége először az USR-rel ül tárgyalóasztalhoz, hogy megpróbálják elsimítani az ellentéteket és helyreállítani a tavaly decemberben alakult, majd szeptember elején felbomlott jobbközép PNL-USR-RMDSZ koalíciót.

A PNL és a PSD közti egyeztetésekre várhatóan szerda este kerül sor.

Kapcsolódó cikkek