Velük vannak egy csoportban a magyarok

Velük vannak egy csoportban a magyarok

Spanyolországgal, Romániával és Izlanddal került egy csoportba a magyar válogatott a 2023-as női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében.

A nemzetközi szövetség (FIBA) pénteki sorsolása előtt már tudni lehetett, hogy 38 csapat nevezett a Szlovéniában és Izraelben sorra kerülő kontinenstornára. A két házigazda is játszik majd a kvalifikációban, de ők automatikusan ott lesznek az Eb-n, amelyre rajtuk kívül még 14 csapat jut ki. A 38 együttest tíz csoportba sorsolták, nyolc kvartettbe és két trióba.

A magyarok a világranglistán elfoglalt helyezésük révén a 4-es kalapba kerültek, ennek csapatait az 1-es (Spanyolország), az 5-ös (Románia) és a 8-as (Izland) kalap válogatottjaival sorsolták össze a C csoportban.

A spanyolok a júniusi Európa-bajnokságon hetedikek lettek, majd a tokiói olimpiát a hatodik helyen zárták. A románok a magyarokhoz hasonlóan lemaradtak az idei Eb-ről, az izlandiak pedig jobbára a kis országok tornáin indultak, és legismertebb játékosuk Helena Sverrisdottir, aki a Diósgyőrben és Cegléden is megfordult.
A tíz csoportelső mellett a négy legjobb csoportmásodik jut ki az Eb-re. Ha Szlovénia és Izrael közül az egyik a 14 kijutó között van, akkor az ötödik legjobb csoportmásodik is megy a tornára. Ha mindkét házigazda a 14 kvalifikáló gárda közé kerül, akkor a hatodik legjobb csoportmásodik is kijut. A selejtezőkre 2021. november 7. és 15., 2022. november 20. és 28., valamint 2023. február 5. és 13. között kerül sor. A 2019-es Eb-n hetedik magyarok lemaradtak az idei kontinenstornáról, mivel nem jutottak be a legjobb csoportmásodikok közé. Legutóbb 2013-ban rendeztek női Európa-bajnokságot a magyarok nélkül. A Valenciában és Strasbourgban rendezett júniusi Eb-t végül Szerbia válogatottja nyerte meg.

A 2023-as Eb selejtezőcsoportjai:

A csoport: Belgium, Bosznia-Hercegovina, Németország, Észak-Macedónia
B csoport: Franciaország, Ukrajna, Litvánia, Finnország
C csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Románia, Izland
D csoport: Törökország, Szlovénia, Lengyelország, Albánia
E csoport: Szerbia, Horvátország, Bulgária
F csoport: Oroszország, Montenegró, Dánia, Ausztria
G csoport: Görögország, Nagy-Britannia, Portugália, Észtország
H csoport: Olaszország, Szlovákia, Luxemburg, Svájc
I csoport: Fehéroroszország, Csehország, Hollandia, Írország
J csoport: Svédország, Lettország, Izrael

Kapcsolódó cikkek