Perast kikőtője, Montenegró, forrás: pixabay.com

Új kormánya van Montenegrónak

Új kormánya van Montenegrónak

Egész éjszakán át tartó vita után a montenegrói parlament képviselői megszavazták a Milojko Spajic vezetésével működő, új montenegrói kormányt.
A 81 tagú törvényhozás 46 képviselője biztosította támogatásáról és 19 ellenezte Montenegró 44. kormányának kinevezését.

A kormány gerincét a tavaly alapított centrista Európa Most! mozgalom adja, de a koalíció részét képezi a Demokratikus Montenegró, a Szocialista Néppárt, az albán kisebbségi Albán Fórum és az Albán Szövetség, valamint a közelmúltban több kis pártra hullott Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség. Kormányprogramjának ismertetésekor Milojko Spajic kiemelte, célja az ország gazdasági növekedésének felgyorsítása, a bérek és nyugdíjak emelése, az életszínvonal növelése, és az ország európai integrációjának felgyorsítása.

Az ellenzék szerint Spajic kormánya Montenegró-ellenes, Európa-ellenes és oroszbarát nézeteket vall.

A balközép Szocialisták Demokratikus Pártja szerint a kormány nem lesz hosszú életű, mert “hibás alapokon” nyugszik. Montenegróban június 11-én tartottak előrehozott parlamenti választást, azt követően, hogy a 2020-as voksolás után két kormány is megbukott az országban.

Kapcsolódó cikkek