Románia megkapta a helyreállítási alap első részletét

Románia megkapta a helyreállítási alap első részletét

Romániának 1,851 milliárd euró értékű részlet jár elsőre az uniós helyreállítási alapból, amit ma meg is kapott. Ezt közölte a román kormány.

Bukarest az idén összesen várhatóan 3,793 milliárd eurót fog kapni, ugyanis további 1,942 milliárd euró fog érkezni. A tervek szerint 2022-ben további 6,171 milliárd eurót folyósít Brüsszel a helyreállítási alapból.

A támogatás feltételeként Romániának az idén és a jövő év első negyedévében 45 célt kell teljesítenie.

A kormány szerint ebből ötöt teljesített, a többi megvalósítása folyamatban van. Összesen 507 célt kell teljesítenie az országnak 2026. augusztus 31-ig.

Románia összesen 29,2 milliárd eurót kap Brüsszeltől a helyreállítási alap keretében, amiből 14,24 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás, 14,942 milliárd eurót pedig a kedvezményes hitel tesz ki. Románia úgy döntött, hogy mindkettőt igénybe veszi.

Az Európai Bizottság (EB) szeptember végén adott zöld jelzést a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervnek, amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célozza. Egy hónappal később az EU pénzügyminiszterei is elfogadták a Bukarest által beterjesztett helyreállítási tervet és ezzel véget ért a brüsszeli jóváhagyási eljárás.

Kapcsolódó cikkek