Koszovó zászlaja, forrás: pixabay.com

Koszovó kérelmezi felvételét az Európa Tanácsba

Koszovó kérelmezi felvételét az Európa Tanácsba

Beadta csatlakozási kérelmét az Európa Tanácsba Koszovó az után, hogy Oroszországot kizárták a szervezetből márciusban. A hírt most csütörtökön közölte a nagyvilággal a pristinai kormány.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése március 16-i rendkívüli ülésén javasolta Oroszország kizárást a szervezetből, megítélése szerint ugyanis egy másik tagország, Ukrajna megtámadásával Oroszország súlyos jogsértéseket követett el, és nem tesz eleget kötelezettségvállalásainak. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter még aznap értesítette a szervezetet országa azon szándékáról, hogy kilép a nemzetközi szervezetből. Ahhoz, hogy Koszovót felvegyék az Európa Tanácsba, a tagországok kétharmadának támogatására van szükség, eddig viszont Oroszország akadályozta a felvételét.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Szerbiához hasonlóan Oroszország sem ismeri el Koszovó függetlenségét, és akadályozza felvételét a nemzetközi szervezetekben. A pristinai kormány szerint Oroszország távozását követően bizonyosan megvan a kellő támogatása ahhoz, hogy beléphessen az Európa Tanácsba, és utasította a külügyminisztériumot, hogy kezdje meg a csatlakozási folyamatot. Aleksandar Vucic szerb elnök azonnal reagált a pristinai lépésre, és összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. Az államfő szerint Koszovó ezzel a lépéssel egy újabb nemzetközi megállapodást rúgott fel, azt amelyet Belgrád és Pristina Washingtonban kötött meg.

A dokumentum szerint Pristina ígéretet tesz arra, hogy nem kérelmezi felvételét egyetlen nemzetközi szervezetbe sem.

Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött a kapcsolat rendezését célzó párbeszéd brüsszeli közvetítéssel. A kilenc évvel ezelőtt megkötött megállapodásban foglaltak nagy részét azonban azóta sem valósították meg. 2020-ban Washingtonban újabb megállapodás született, de az abban írtak megvalósítására sem törekszik egyik fél sem, holott a kapcsolat rendezése mindkettejük európai integrációjának a kulcsa.

Kapcsolódó cikkek