A bajnok Ferencváros labdarúgócsapatának tagjai ünnepelnek Albert Flórián szobránál, fent Dibusz Dénes csapatkapitány, aki Fradi-sálat tett a szoborra, a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MTK Budapest mérkőzés után a Groupama Arénában 2022. május 7-én. A Ferencváros 33. bajnoki címét szerezte meg ebben a szezonban, fotó: Illyés Tibor/MTI

Hat év után kétszeres bajnok lett a Fradi

Hat év után kétszeres bajnok lett a Fradi

A bajnok Ferencváros nyerte a labdarúgó MOL Magyar Kupa 2021/22-es kiírását, mivel 3-0-ra legyőzte a Paks csapatát szerdán a Puskás Arénában rendezett döntőben.

A vezetést a norvég Kristoffer Zachariassen szerezte meg a 16. percben, a győzelmet a hajrában az elefántcsontparti Franck Boli duplája biztosította be. A sorozatban negyedszer bajnok FTC hat év után tudott ismét duplázni a hazai sorozatokban, a 24. alkalommal elhódított trófea mellett pedig a győzelemért járó 100 millió forintnak is örülhetett. Az először döntős Paks 50 millióval vigasztalódhatott, ugyanakkor a vereségével eldőlt, hogy nem jutott európai kupaporondra, mert így – a Puskás Akadémia és a Kisvárda mellett – a MOL Fehérvár FC szerepelhet majd a Konferencia-liga selejtezőjében.

A mérkőzést közel 40 000 szurkoló látta, ennyien 1955 óta nem voltak a kupadöntőn.

MOL Magyar Kupa, döntő:

Ferencvárosi TC-Paksi FC 3-0 (1-0)

Puskás Aréna, 38 979 néző, v.: Bognár
gólszerzők: Zachariassen (16.), Boli (83., 86.)
sárga lap: Loncar (68.), Botka (75.), illetve Windecker (60.), Lenzsér (66.), Ádám (92.)

Ferencváros:
Dibusz – Botka (Vécsei, 81.), Blazic, S. Mmaee – Esiti, Laidouni – Auzqui (Wingo, 76.), Zachariassen, Pászka (Civic, 76.) – Boli, Marquinhos (Loncar, 59.)

Paks:
Nagy G. – Szélpál, Lenzsér, Szabó J. (Osváth, 85.) – Windecker, Balogh B. (Sajbán, a szünetben) – Kovács N. (Nagy R., 80.), Haraszti (Böde, 66.), Szabó B. (Tamás O., 66.), Medgyes – Ádám

I. félidő:
16. perc: Laidouni indította Zachariassent, aki Marquinhoshoz passzolt, majd a visszakapott labdát tíz méterről a paksi kapus lába között rúgta a hálóba (1-0).

II. félidő:
83. perc: Loncar passza után Boli becsapta a védőjét, majd közelről a jobb alsó sarokba lőtt (2-0).
86. perc: Wingo indította Bolit, aki aztán 16 méterről a bal felső sarokba lőtt (3-0).

A mérkőzés előtt lejátszották a Himnuszt, amely alatt az óriási túlsúlyban lévő ferencvárosi szurkolók egy-egy piros, fehér és zöld füstbombát hoztak működésbe, ez pedig néhány perces csúszást eredményezett, mert a pályára szálló füstben semmit nem lehetett látni.

Ez viszont cseppet sem zavarta meg a csapatokat, mindkét fél lendületesen vetette magát a küzdelembe. A két együttes felváltva vezetett veszélyes akciókat, többnyire a védelem mögé belőtt labdákkal próbálkoztak a játékosok. Az első gólt bő negyedóra után a fővárosiak szerezték, de ez sem szegte kedvét a paksiaknak, akik labdaszerzés esetén ugyanúgy bátran megindultak előre. Az idő múlásával viszont veszélyesebbé vált az immár sorozatban négyszer bajnok FTC, amely csak azért nem tudta megduplázni az előnyét, mert Nagy kétszer is nagy bravúrral hárított, egy ízben – Auzqui távoli bombájánál – pedig a keresztléc segítette ki.

A paksi Kovács Nikolasz és a ferencvárosi Pászka Lóránd a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében játszott Ferencvárosi TC – Paksi FC mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. május 11-én, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A második félidőt a fővárosi drukkerek pirotechnikai bemutatóval nyitották, de ezúttal a labda időben útjára indulhatott. A játék képe nem változott, a Ferencváros irányított, Nagynak ismét védenie kellett, ám ezt követően inkább meddő volt az esélyesebb fővárosi csapat fölénye, mert a befejezések rendre pontatlanok voltak. A Paks az utolsó húsz percben kezdett nagyobb kockázatot vállalni az egyenlítés reményében, ez pedig azonnal veszélyesebbé tette a játékát, volt is lehetősége, azonban valamennyit elpuskázta. A hajrában viszont a Ferencváros csatára, Boli kétszer sem hibázott, így a Ferencváros végül megérdemelt és magabiztos győzelmet aratott.

“Jó stadionban, jó szurkolás mellett jó meccsen győztünk, ami fontos volt, mert hosszú idő után újra sikerült duplázni”

– mondta Sztanyiszlav Csercseszov, az FTC vezetőedzője, aki érezhetően várta a sajtótájékoztató végét, hogy a játékosaival ünnepelhessen. A meccs utáni eseményen résztvevő Bolival üzent is, hogy hagyjanak neki pezsgőt, ugyanakkor arra a kérdésre, melyik a kedvenc pezsgője, úgy válaszolt, igazából nem szokott alkoholt inni.

“Gratulálok a Ferencvárosnak, mert jobban és gyorsabban játszott, labdabiztosabb volt. A védekezés részét megszerveztük, de ma csak rombolni tudtunk, építkezni nem. Nem fér kétség ahhoz, hogy jobb volt a Ferencváros, ezúttal nem voltunk egy súlycsoportban vele, mert a középpályáról nem tudtunk megindulni, ami az erősségünk szokott lenni”

– értékelt Bognár György.

A Paks vezetőedzője újságírói kérdésre megerősítette, hogy tárgyalt az MTK Budapesttel, de egyelőre nem írt alá szerződést, így a jövője még nem dőlt el.

Kapcsolódó cikkek