Ötödször került a Final Fourba a Sopron

Ötödször került a Final Fourba a Sopron

Fennállásának ötödik négyes döntőjére készül a Sopron Basket, amely a hétvégén Isztambulban sorozatban negyedszer szerepel majd a női kosárlabda Euroliga végjátékában.
A tizennégyszeres magyar bajnok 12. alkalommal került be a legjobb nyolc közé az 1996-ban életre hívott kontinentális elitsorozatban, és a negyeddöntőből 2009, 2018, 2019 és 2021 után ötödször sikerült a továbbjutás.

Tizenhárom évvel ezelőtt a jelenlegi női szövetségi kapitány, Székely Norbert által irányított MKB Euroleasing Sopron a francia Bourges-ot búcsúztatta a nyolc között, majd a salamancai Final Fourban a spanyol házigazdáktól és az orosz Jekatyerinburgtól is kikapott, így a negyedik helyen végzett. Már akkor is a magyar bajnokot erősítette – még Milovanovic néven – a szerb Jelena Brooks. Salamancában az aranyérmet a Rátgéber László vezette Szpartak Moszkva szerezte meg. A 2017/18-as idényben a Sopron Basket a spanyol Roberto Iniguezzel a kispadon 2-1-re verte a negyeddöntőben a török Fenerbahcét, majd a 2004-es pécsi végjáték után jöhetett a második magyarországi négyes döntő. Ebben a házigazdák előbb legyőzték az – azóta megszűnt – török Yakin Dogu Universitesit, majd a fináléban már nem bírtak a bombaerős Jekatyerinburggal.

Egy évvel később ismét a Novomatic Aréna adott otthont az Euroliga négyes döntőjének, miután Iniguez együttese a nyolc között jobbnak bizonyult a Bourges-nál.

Ebben a Final Fourban a zöld-sárgák balszerencséjükre már az elődöntőben szembekerültek a favorit “Jekával”, amely később megvédte címét, míg a hazaiaknak be kellett érniük a negyedik hellyel, miután kikaptak az USK Prahától is. A tavalyi Final Fourban a Sopron mellett a Jekatyerinburg, a spanyol Salamanca és a házigazda török Fenerbahce vett részt. Gáspár Dávid együttese az elődöntőben 72-61-es vereséget szenvedett a Salamancától, majd a bronzmeccsen 64-58-ra alulmaradt a rendező isztambuliakkal szemben.

A  koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezett torna fináléjában az orosz elitalakulat 78-68-ra verte a Salamancát.

Az idei végjátékban már nem szerepelhet a címvédő Jekatyerinburg – amely veretlen volt az idényben -, mivel a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta az orosz csapatokat. Hasonló okokból maradt le az Euroliga rájátszásáról a Dinamo Kurszk is. A pénteki elődöntőben ismét a Salamanca vár a soproniakra, immár 11-edszer. Az eddigi tíz találkozón, 2009 óta hét spanyol siker született, háromszor pedig a magyarok ünnepelhettek. A jelenlegi EL-szezonban az ellenfél 13/4-es, míg a Sopron 10/6-os győzelmi mérlegnél tart.

Kapcsolódó cikkek