fotó: pixabay.com

Annalena Baerbock: Németország jövője a közös uniós sorsban gyökeredzik

Annalena Baerbock: Németország jövője a közös uniós sorsban gyökeredzik

Ezt mondta az új német külügyminiszter Brüsszelben csütörtökön.

Annalena Baerbock hangsúlyozta, hogy igazi európaiként, az Európa mellett elkötelezett német kormány képviselőjeként érkezett Brüsszelbe. Európa jövőjére, valamint a közös európai külpolitika előtt álló kihívásokra vonatkozóan kifejtette, a kisebb-nagyobb problémák ellenére nem szabad megfeledkezni az Európai Unió korábbi, “hihetetlen mértékű sikertörténeteiről”, amelyekre a jövőben építeni szeretnének. A közös európai politika több mint 27 tagállam 27 külpolitikája – közölte, emlékeztetve, hogy a közös európai külpolitika egyhangú döntéseket követel meg. Baerbock kijelentette, az európai stratégiai szuverenitás nem csak katonai kapacitás kérdése.

“Az európai szuverenitás mindenekelőtt az emberek és a közös értékek megerősítésének, a belső piac gazdasági és technológiai megerősítésének kérdése”

– szögezte le.

Az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán kialakult migrációs helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Uniónak fenn kell tartania a nyomást a minszki rezsimmel szemben. A német külügyminiszter végezetül kiemelte, fontos az értékek, valamint az európai jövő melletti közös kiállás.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője köszöntőjében szimbolikusnak nevezte az új német kormány képviselőjének brüsszeli látogatását, amely – szavai szerint – bizonyítja Németország ragaszkodását az Európai Unióhoz.

“Megosztjuk önökkel a prioritásainkat, hogy erősítsük cselekvőképességünket”

– fogalmazott Borrell.

Elmondta, hogy megbeszélésükön a német diplomácia új irányítója megerősítette Németország európai elkötelezettségét az európai megoldások keresése mellett, szükség esetén a hídépítés révén. Brüsszel várja a közös munkát az új német kormánnyal annak érdekében, hogy az EU erősebb és hitelesebb szereplővé váljon a világban – fogalmazott az uniós kül-, és biztonságpolitikai főképviselő. Egy esetleges orosz katonai fellépés esetén az Európai Unió továbbra is kész Ukrajna önállóságának és területi egységének támogatására “minden rendelkezésre álló eszközzel” – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kapcsolódó cikkek