forrás: pixabay.com

Sztojan Ivkovics: nem tudni, mire számíthatunk a bosnyákok ellen

Sztojan Ivkovics: nem tudni, mire számíthatunk a bosnyákok ellen

Minden válogatottnál változott a keret a szeptemberi férfi kosárlabda Európa-bajnoksághoz képest, ezért a szövetségi kapitány a bizonytalan helyzetet emelte ki a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszában esedékes novemberi két mérkőzés előtt.
A nemzeti együttes pénteken a bosnyákoknál vendégeskedik Szarajevóban, egy hét múlva pedig a cseheket fogadja Szombathelyen.

A szövetség (MKOSZ) hétfői sajtótájékoztatóján – melyre az előzetes összetartásnak otthont adó Kecskeméten került sor – Szalay Ferenc elnök megköszönte az Eb-szereplést a csapatnak, amely véleménye szerint az öt vereség ellenére jól képviselte a magyar kosárlabdát egy nagyon nehéz csoportban.

“Sok évek munkájának köszönhető, hogy ott vagyunk Európa középmezőnyének az élén, mint ahogy az is, hogy van még esélyünk arra, hogy kijussunk a jövő évi világbajnokságra”

– jelentette ki az MKOSZ vezetője.

“Két fontos meccs vár most ránk, melyeken folytatódhat az idén megkezdett fiatalítás, így az újak már nagyobb szerepre számíthatnak.”

Ivkovics Sztojan kifejtette, a kölni Eb-meccsekhez képest sok helyen történt változás a keretekben.

“A bosnyákok az Eb-n masszív, szervezett játékot mutattak, de most nem lesz ott 3-4 kulcsemberük, köztük az NBA-s Jusuf Nurkic vagy a Real Madridban szereplő Dzanan Musa sem. Nálunk ugyanakkor hiányozni fog a szintén realos Hanga Ádám, a sérült Eilingsfeld János, a Japánban légióskodó Allen Rosco és Ferencz Csaba is. A négyes posztot így főként Filipovity Márkónak és Golomán Györgynek kell megoldani. Szóval nem tudni, mire számíthatunk, de arra kell törekednünk, hogy mi lepjük meg jobban őket”

– mondta a szakvezető a szarajevói összecsapásról.

A litván Lietkabelisben kosarazó Golomán közölte, a válogatottban sokat beszélnek egymás között a közelgő meccsekről, illetve arról, hogy győzelem esetén megmarad az esély Magyarország első vb-szereplésére. A magyarok augusztusban már összecsaptak a csehekkel a K csoportban, és 82-79-re nyertek Chomutovban. A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozat 32 együttessel rajtolt. Júliusban minden négyesből az első három gárda jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába, melynek a hátralévő négy meccsére novemberben és februárban kerül sor. A második szakasz 24 együttese négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal hozták a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.
A magyarok szeptember elején mind az öt Eb-csoportmeccsüket elvesztették Kölnben, s végül a 23. helyen zártak.

A magyar válogatott kerete:

Benke Szilárd (Gravelines-Dunkerque, Franciaország), Filipovity Márkó (Chemnitz 99ers, Németország), Golomán György (Lietkabelis, Litvánia), Mikael Hopkins (Reggio Emilia, Olaszország), Keller Ákos (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Kiss Dávid (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert (Arconic-Alba Fehérvár), Perl Zoltán (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Pongó Marcell (Arconic-Alba Fehérvár), Pongó Máté (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Somogyi Ádám (Arconic-Alba Fehérvár), Vojvoda Dávid (Arconic-Alba Fehérvár), Váradi Benedek (Rytas Vilnius, Litvánia)

A K csoport állása:
1. Litvánia 15 pont,
2. Franciaország 14,
3. Montenegró 13,
4. Bosznia-Hercegovina 12 (637-664),

5. MAGYARORSZÁG 12 (559-636), 6. Csehország 11

A magyarok további mérkőzései a K csoportban:
2022. november 11.: Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Szarajevó
2022. november 14.: Magyarország-Csehország, Szombathely
2023. február 23.: Litvánia-Magyarország
2023. február 26.: Magyarország – Bosznia-Hercegovina

Kapcsolódó cikkek