Portugáliai diadallal kezdtek a magyarok

Portugáliai diadallal kezdtek a magyarok

A magyar férfi kosárlabda-válogatott hatpontos győzelmet aratott Portugáliában a világbajnoki selejtezősorozat pénteki nyitányán.
Eredmény:

E csoport, 1. forduló:

Portugália-Magyarország 75-81 (15-20, 18-18, 16-23, 26-20)

A magyar pontszerzők: Perl 19, Vojvoda 17, Keller 15, Eilingsfeld 15, Filipovity 7, Váradi 6, Benke 2

Az Ivkovics Sztojan szövetségi kapitányt és a játékosok közül Golomán Györgyöt pozitív koronavírusteszt miatt nélkülöző nemzeti csapat – melyet ezúttal Pór Péter szövetségi edző irányít – szerdán érkezett meg a Porto mellett található Matosinhosba. Ami az ellenfelet illeti, éppen Magyarországtól szenvedte el fennállása legnagyobb vereségét 1973-ban (115-46), és legutóbb, a 2015-ös Eb-selejtezőben mindkét alkalommal az Ivkovics-gárda bizonyult jobbnak. A pénteki meccs előtt bizonytalan volt, hogy a válogatott egyik vezére, a bokasérüléssel küszködő Vojvoda Dávid vállalja-e a játékot, az Alba Fehérvár játékosa azonban ott volt a kezdőötösben.

A vendégek első kosarát a csapatkapitány Keller Ákos dobta, majd 4-4 után a válogatott Eilingsfeld János révén egy 6-0-ás rohammal elhúzott.

A portugálok 2-0-nál, 25 másodpercig vezettek utoljára, de leszakítani nem sikerült őket, a nagyszünetben 33-38 volt az állás. A félidei statisztika alapján a magyarok egyetlen tripla nélkül is kézben tartották a meccset, húsz perc elteltével Eilingsfeld 11, Perl Zoltán pedig 10 pontnál tartott. Fordulás után tíz pont fölé nőtt a különbség, Vojvoda két hármast is bedobott, a 14-3-as roham hatására 16 pontos hátrányban már megroggyanni látszottak a hazaiak. A magyarok magabiztosan őrizték előnyüket, az utolsó negyed 49-61-ről indult. Ebben a portugál együttes minden erejét mozgósítva két pontra felzárkózott (70-72), de Perl és Keller fontos kosaraival sikerült kicsikarni a győzelmet.

A válogatott hétfőn az olimpiai ezüstérmes Franciaországot fogadja Kaposváron.

Jövő februárban kétszer Montenegró következik, majd júliusban újabb két meccsel zárul a selejtezős program. A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Az első három szakaszban – jövő júliusig – a nyolc kvartett csoportmeccsei zajlanak, minden négyesből az első három-három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a megmaradt 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a vb-re. A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a jövő szeptemberi Európa-bajnokságra, amelynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

A 2023-as világbajnokságnak Indonézia, Japán és a Fülöp-szigetek ad otthont. A 32-es mezőnyben az utóbbi két rendező ország mellett – Indonéziának selejtezőt kell vívnia – öt afrikai, hét amerikai, hat ázsiai-óceániai és 12 európai csapat kap helyet.

A magyarok további menetrendje:
november 29., Kaposvár: Magyarország-Franciaország 18.00
február 24.: Magyarország-Montenegró
február 27.: Montenegró-Magyarország
július 1.: Magyarország-Portugália
július 4.: Franciaország-Magyarország

Kapcsolódó cikkek