Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: a migrációs hullámok esélye folyamatosan nő

Szijjártó Péter: a migrációs hullámok esélye folyamatosan nő

Óriási hibát követnek el azok a nemzetközi intézmények, amelyek a migrációs folyamatokat ösztönző döntéseket hoznak és ilyen dokumentumokat fogadnak el. Ezt mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon.

A tárcavezető New Yorkban részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának tanácskozásán, amelyen az éghajlattal összefüggő katasztrófák nemzetközi békére és biztonságra gyakorolt hatásainak kezeléséről egyeztetnek.

Szijjártó Péter elmondta, felszólalásában kifejti, hogy a világban a vízhiány, az óceánok emelkedő vízszintje, az elsivatagosodás, a mezőgazdasági termőterületek csökkenő hozama, valamint az egyes térségekben tapasztalható demográfiai robbanás újabb tömeges illegális migrációs folyamatok elindulásához vezet.

“Az elkövetkező időben erősödni fognak a kontinenseken átívelő migrációs hullámok”

– tette hozzá.

Az előrejelzések szerint 2050-ig mintegy 200 millió ember lesz úton különböző környezeti okok miatt. Európába 2015-2017 között összesen 3,3 millió illegális migráns érkezett, 90 százalékuk 34 országból jött, ahol a következő tíz évben 640 millióval nő a lakosságszám – magyarázta.

A külügyminiszter kiemelte,

ezért “óriási hibát követnek el azok a nemzetközi intézmények, amelyek a migrációs folyamatokat inspiráló” döntéseket hoznak és ilyen dokumentumokat fogadnak el.

“Ezért jelent hatalmas kockázatot a világ számára az ENSZ globális migrációs csomagja, amely a migrációt emberi jogként fogja fel, és amely minden ország esetében megállapítja, hogy biztosan kiinduló pontja, tranzitországa vagy célországa lesz a migrációnak”

– mutatott rá.

A tárcavezető szerint a környezeti folyamatokból és a demográfiai robbanásokból fakadóan a migrációs hullámok esélye folyamatosan nő, ezért fontos, hogy a nemzetközi közösség a migrációs hullámok biztatása helyett arra koncentráljon, hogyan lehet ezeknek elejét venni. Ezért kell minden migrációt kiváltó okot kezelni, legyenek azok biztonsági, politikai, gazdasági vagy környezeti okok – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, ezért nagy hiba

“a brüsszeli migrációs politika, amely kvótákat irányoz elő, és ezzel újabb folyamatok megindulásához vezet”,

valamint ezért követett el óriási hibát az ENSZ, amely a migrációs csomaggal szintén újabb migrációs hullámoknak adott biztatást. Mint mondta, ezek a dokumentumok és ez a politika semmibe veszik azoknak az országoknak a jogát, amelyek sem kiinduló-, sem tranzit-, sem pedig célországai nem akarnak lenni a migrációnak. Márpedig Magyarország egyik sem akar lenni, és “elvárjuk, hogy a nemzetközi közösség ezt a jogunkat tiszteletben tartsa” – jelentette ki a külügyminiszter.

Kapcsolódó cikkek