illusztráció

Sikerült elfogni az Iszlám Állam egyik vezérét

Sikerült elfogni az Iszlám Állam egyik vezérét

A török hatóságok elfogták és letartóztatták az Iszlám Állam (IÁ vagy ISIS) dzsihadista terrorszervezet törökországi parancsnokát, Mahmut Özdent. Ezt jelentette be kedden Süleyman Soylu török belügyminiszter.

Az Anadolu török állami hírügynökség értesülése szerint a férfit a dél-törökországi Adanában fogta el a terrorelhárítás. A gyanúsítottat onnan Isztambulba szállították, majd megkezdték a kihallgatását. Soylu keddi Twitter-bejegyzésében azt is jelezte, hogy “jelentős tervek” voltak a férfi birtokában. A belügyminiszter később újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Özden Irakból és Szíriából folyamatosan kapta az utasításokat arra vonatkozóan, hogy hozzon létre egy 10-12 fős csoportot, és hajtson végre “megmozdulásokat” Törökországban.

Hozzátette, a férfivel kapcsolatban álló, letartóztatott IÁ-tagok kihallgatása is zajlik.

A tárcavezető egyúttal arra mutatott rá, hogy bizonyos dolgok “összezavarták”, miután olyan terveket is találtak, amelyek egyáltalán nem jellemzők az IÁ-ra. Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban számos fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban, amelyek közel 300 halálos áldozatot követeltek. A szervezet egyik legutóbbi támadása során egy merénylő 2016 szilveszterén 39 embert agyonlőtt egy zsúfolt isztambuli mulatóban. Törökországban azóta is rendszeresek a terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák.

Kapcsolódó cikkek