fotó: pixabay.com

Illegális bevándorlás: fegyvereket foglalt le migránsoktól a szerbiai rendőrség

Illegális bevándorlás: fegyvereket foglalt le migránsoktól a szerbiai rendőrség

Több lőfegyvert talált a rendőrség kedden az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó vajdasági akciója keretében. Ezt közölte a szerbiai belügyminisztérium.

Az akcióban nagyszámú rendőr vesz részt Szabadkán, Zomborban és Nagykikindán. A szabadkai Pannon RTV információi szerint a szerbiai csendőrség és a terrorizmus felszámolásáért felelős különleges egység tagjai nagy erőkkel vonultak ki a Szabadka környéki erdős területekre, ahol drónokkal a levegőből is vizsgálják a terepet.

A rendőrök azt követően kezdték meg az illegális bevándorlók felkutatását célzó akciójukat, hogy a napokban több fegyveres leszámolás is történt a migránsok között.

A múlt pénteken Szabadka központjában egy parkolóban lőttek egymásra migránsok, egyikük végül belehalt sérüléseibe. Hétfő este a magyar határhoz közeli Hajdújáráson és Szabadkán is történt leszámolás migránsok csoportja között, a lövöldözésben egy szír férfi életét vesztette, további két szír és egy afgán férfi pedig megsebesült. Hivatalos adatok szerint Szabadkáról az utóbbi fél évben több mint hétezer migránst szállítottak el más települések befogadóközpontjaiba.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része.

Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út. Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

Kapcsolódó cikkek