Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Audi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 23-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A kormány megvédi a Nagy-Britanniában élő magyarokat

A kormány megvédi a Nagy-Britanniában élő magyarokat

Szijjártó PéterNagy-Britannia az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak. Ezt mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután brit kollégájával tárgyalt.

Szijjártó Péter a közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, Magyarország szerint “óriási nagy baj” az EU szempontjából a britek kilépése,” nagyon sajnáljuk a brit emberek döntését”, de kizárólag nekik van joguk dönteni az országuk jövőjéről. Magyarország bár sajnálta, mindig tiszteletben tartotta a britek döntését – emlékeztetett.

Hozzátette, mindez az Európai Bizottság kudarca, hiszen a brit kormány világossá tette, mire lenne szükség, hogy maradjanak az unióban, de a bizottság “nem hallotta meg a britek szavát”.

Szijjártó Péter úgy látja, a britek kilépése komoly gazdasági veszteség az EU-nak, és komoly politikai veszteség is, mert mindig számíthattunk rá az európai jövőről szóló vitákban, annak az álláspontnak a képviseletében, hogy erős EU csak erős tagállamokra épülhet.

“A szuverenitás fontosságának hangsúlyozásában mindig számíthattunk Nagy-Britannia támogatására”

– fűzte hozzá.

Azt mondta, a Brexitről folytatott tárgyalások végén fair megállapodásra van szükség az EU és Nagy-Britannia között. Magyarország álláspontja szerint a lehető legmélyebb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség, meg kell maradnia a komoly belbiztonsági együttműködésnek a súlyos európai terrorfenyegetettség miatt, valamint a közös védelem- és biztonságpolitikában is szoros együttműködésnek kell maradnia. A külügyminiszter megjegyezte: a Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak megvédését a magyar kormány prioritásnak tartja.

Kitért rá, Nagy-Britannia a 11. legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 5 milliárd eurót, több mint 800 brit cég mintegy 50 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Szijjártó Péter közölte, a megbeszélésen ismertette brit kollégája előtt Magyarország javaslatait az ENSZ migrációs csomagjáról.

“A magyar emberek biztonsága a legfontosabb a migrációpolitikáról és az ENSZ migrációs csomagjáról folytatott vitákban”

– jelentette ki. Hozzátette,

Magyarország szerint szélsőségesen bevándorláspárti az ENSZ migrációs csomagjának tervezete, ezt igyekeznek megváltoztatni, mert szeretnék, hogy bevándorlásellenes csomagot fogadjanak el.

A Magyarország részéről csütörtökön a világszervezethez benyújtott javaslatok fókuszában az áll, hogy minden országnak joga és kötelessége megvédeni a határait, és ebben a nemzetközi közösségnek segíteni kell – magyarázta. Közölte, továbbá a szuverenitást tiszteletben kell tartani, hogy egy ország maga dönthesse el, kit enged be a területére. Emellett fontos az is, hogy a magyar álláspont szerint a migráció veszélyes globális folyamat, és az ösztönzése helyett a megállítását kell a nemzetközi erőfeszítések középpontjába állítani. Szijjártó Péter kijelentette: senkinek sem engedik, hogy az ország szuverenitását és a magyarok biztonságát semmibe vegye.

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc felvetette, a migrációs csomag nem kötelező a tagállamoknak, a külügyminiszter azt mondta, három éve Gyurcsány Ferenc Szerbiában “rázta a kerítést”, ez mindent elmond Gyurcsány és a magyar emberek biztonságának kapcsolatáról.

“Bolond lyukból bolond szél fúj”

– fogalmazott. Magyarország azt kéri Nagy-Britanniától, hogy minden ott élő magyar jogait védjék meg, de remélhetőleg a fizetések emelkedése és a nagy brandek Magyarországra érkezése elindít egy folyamatot: minél több magyar dönt úgy, hogy nem kell elmennie innen. Ezért jók a nagy beruházások – tette hozzá.

Kérdésre arról is beszélt, hogy Magyarország a magyar érdekek és a józan ész alapján pragmatikus, racionális együttműködésre törekszik Oroszországgal, sok nyugat-európai ország szorosabb együttműködést folytat Oroszországgal nálunk.

Boris Johnson brit külügyminiszter kijelentette, bár Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, nem hagyja magára Európát, Magyarországot. Nagy-Britannia elkötelezett marad Közép-Európa biztonságának garantálása mellett is. Mint mondta, nagyon szorosak a kétoldalú kapcsolatok, és sok kérdésben hasonló az álláspontja a két országnak.

“Nagy-Britannia szerint a migránsok helyzetét az első országban kell kezelni, ott, ahova megérkeznek; különbséget kell tenni a menekültek és az illegális bevándorlók között, továbbá a migráció kérdését meg kell hagyni nemzeti hatáskörben”

– magyarázta.

Boris Johnson kitért rá, fontos megvédeni a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarok jogait, mert jelentősen hozzájárulnak országa teljesítményéhez. Ugyanakkor e jogok védelmének a kölcsönösségen kell alapulnia, vagyis az európai országokban élő britek tekintetében is fontos – jegyezte meg. Kérdésre az Oroszországra fűződő kapcsolatokat illetően közölte, Moszkva tett elfogadhatatlan lépéseket – például a Krím vonatkozásában -, ennek ellenére fontos az együttműködés fenntartása.

Kapcsolódó cikkek