Vörös tér, Moszkva, Oroszország, forrás: pixabay.com

Koronavírus: legalább hétmillió vakcina kell az oroszoknak

Koronavírus: legalább hétmillió vakcina kell az oroszoknak

Hétmillió embert kell beoltani Moszkvában a Covid-19 terjedése elleni küzdelem keretében. Erről beszélt Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a Rosszija 1 televízió vasárnap sugárzott interjújában. Az Oroszországban egy nap alatt kimutatott új koronavírusos-fertőzöttek száma szombaton először haladta meg a huszonkilencezret.

“A jövőben 6-7 millió embert kell beoltanunk, egy ilyen gépezetet nem lehet azonnal mozgásba hozni. Fokozatosan kell belekezdeni, ki kell dolgozni a digitális bejelentkezés mechanizmusát és a hűtési láncolat – a szállítás és tárolás – mozgásának logisztikáját”

– mondta Szobjanyin.

A mintegy 12,5 millió lakosú orosz fővárosban szombaton kezdődött meg a széles körű vakcináció. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán arra utasította Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettest, hogy készítse elő a koronavírus elleni országos védőoltáskampány jövő heti megkezdését, elsősorban az orvosok és a tanárok körében. Putyin elmondta, hogy tudomása szerint már több mint kétmillió adagnyi Szputnyik V áll rendelkezésre, ami lehetőséget ad “ha nem is a tömeges, de a széles körű” vakcinációra.

Szobjanyin elmondta, hogy Moszkvában a vakcinatesztelés harmadik szakaszára 45 000 önkéntes jelentkezett, akik közül 25 000-et már beoltottak. A fővárosban szombaton 70 védőoltási rendelő nyílt meg, ezek száma az év végéig 170-re bővül.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma szombaton 29 039-cel 2 460 770-re emelkedett a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Az új esetek 20,9 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 479 891, a halálos áldozatoké 457-tel 43 141-re, a felépülteké pedig 29 039-cel 1 937 738-ra emelkedett. A halálozási ráta 1,75 százalék.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 79,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 545 000 laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 533 862 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kapcsolódó cikkek