Moszkva, Vörös tér, fotó: pixabay.com

Évekre börtönbe kerül, aki kiszökik a karanténból Oroszországban

Évekre börtönbe kerül, aki kiszökik a karanténból Oroszországban

Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles bírsággal büntethetők az orosz parlamentben kedden megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák. Egy másik tervezet értelmében a kormány rendkívüli állapotot hirdethet ki, ha a járványhelyzet úgy diktálja, a valótlan hírek szándékos terjesztőire pedig ötévi börtön lesz kiszabható.

Egy ember halálának okozása vagy fertőzésveszély szándékos okozása esetén a kiszabható szabadságvesztés a törvényhozás által elfogadott jogszabály-tervezet értelmében öt évig terjedhet. Ha a karantén megsértése gondatlanságból tömeges megbetegedést okoz, a felelős egymillió rubeles bírsággal, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, továbbá bizonyos beosztásoktól, illetve foglalkozásoktól való háromévi eltiltással sújtható.

A karantén egyszerű megsértése félmillió és 700 000 rubel közötti bírsággal, vagy kétévi szabadságvesztéssel, továbbá beosztásoktól és foglalkozási köröktől való három évi eltiltással büntethető. (A rubel jelenleg mintegy 4,15 forintot ér.)

A kedden megszavazott új törvénytervezet nem vonatkozik a járványügyi előírások megszegésével való szándékos halálokozásra. Azt a hatályos büntető törvénykönyv értelmében a terrorizmussal vagy a diverzióval azonos súlyú bűncselekményként fogják kezelni. Az állampolgárok életének és biztonságának fenyegetettségére vagy a katasztrófaelhárításra és hatósági biztonsági intézkedésekre vonatkozó, tudatosan hamis információ terjesztéséért 300 000 és 700 000 rubel közötti bírság szabható majd ki. Hivatalosnak álcázott, a társadalom szempontjából fontos hamis információk terjesztése, egészségkárosodás okozása három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 700 ezertől 1,5 millió rubelig terjedő bírsággal sújtható.

Ha ugyanez gondatlanságból halálhoz vagy más súlyos következményekhez vezet, az elkövető büntetése öt évig terjedő börtön vagy 1,5-2 millió rubeles bírság lehet.

A honatyák megszavazták a hamis híreket tudatosan terjesztő tömegtájékoztatási eszközökre kiróható bírság megnövelését is. Ennek felső határa halál vagy egyéb súlyos következmények okozása esetén elérheti az 5 millió, ismételt elkövetés esetén pedig a 10 millió rubelt.

Megszavazták az orosz kormány arra való felhatalmazását, hogy a Covid-19 megbetegedés terjedése miatt az országban vagy annak egy részében fokozott készültséget vagy rendkívüli állapotot hirdessen ki, és ennek megfelelő magatartási szabályokat léptessen életbe. A kabinet jogosult lesz a gyógyszerek kis- és nagykereskedelmi forgalmának 90 napos korlátozására, a kiemelt fontosságú készítmények alkalmazásának szabályozására, az egyetlen beszállítótól való közbeszerzésre 2020 folyamán, a szerződések feltételeinek módosítására, valamint kivételes esetekben a csődmoratórium elrendelésére.

Fokozott készültség vagy rendkívüli állapot esetén a választási bizottságok – a választók életét és egészségét kockáztató okokra hivatkozva – elhalaszthatják a választások és népszavazások megtartását.

Oroszországban a hivatalos adatok szerint keddre félezer fővel, 2337-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kimutatták a SARS-CoV-2 koronavírust az új-moszkvai Kommunarka 40. klinikai kórházának főorvosánál, Gyenyisz Procenkónál is, aki múlt héten védőöltözetben végigvezette Vlagyimir Putyin orosz elnököt a hermetikusan elzárt elkülönítő részlegen. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzek kapcsolatban közölte, hogy az elnökkel minden rendben van, és hogy Putyint rendszeresen tesztelik.
Arról, hogy Putyin átesett-e koronavírus-szűrésen, az elmúlt napokban több, egymásnak ellentmondó, Peszkovra hivatkozó közlés jelent meg az orosz sajtóban.

A halálos áldozatok száma keddig 17-re, a gyógyultaké pedig 121-re emelkedett Oroszországban.

A 85 orosz régió több mint fele jelentette be kedd délutánra, hogy Moszkvához hasonlóan “önizolációra”, otthoni karanténban maradásra utasította lakosságát. Ez azt jelenti, hogy az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat. Az állampolgárokat arra kötelezték, hogy nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.

Az orosz kormány utasította az egészségügyi tárcát és a régiók kormányzóit, hogy szerdától juttassák el a távközlési tárcához és az államtanács koronavírus elleni munkacsoportjához a fertőzöttek és a velük érintkezésbe lépett személyek adatait. Hasonló rendelkezés vonatkozik a külföldről visszaérkezett és kéthetes elkülönülésre kötelezett állampolgárokra is. A távközkési tárcának az érintettek telefonszámát közölnie kell a mobilszolgáltatókkal.

Az elkülönítési szabályok megsértőit pénteken sms-ben és az orosz kormányablakon fogják értesíteni, és velük együtt, preventív intézkedések elfogadtatása érdekében, a belügyi és az egészségügyi minisztériumot és a fogyasztóvédelmi felügyeletet (Roszpotrebnadzor) is értesítik. Mihail Misusztyin miniszterelnök elrendelte a házasságkötések és a válások június elsejéig történő átütemezését. Halaszthatatlan esetben a frigyek csak meghívottak nélkül köthetők meg.

Kapcsolódó cikkek