forrás: pixabay.com

Koronavírus: Moszkva készen áll a járványügyi korlátozások lazítására

Koronavírus: Moszkva készen áll a járványügyi korlátozások lazítására

Moszkva az alapvető mutatók alapján készen áll arra, hogy lazítson a Covid-19-járvány miatt bevezetett korlátozásokon. Ezt jelentette ki Jelena Andrejeva, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlegének vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón.

Andrejeva szerint Moszkva a három alapvető mutató szerint a kötelező karanténelőírások lazításának nemcsak az első, hanem a második körét is megengedhetné. Rámutatott, hogy a fertőzés reprodukciós rátája 70 napja 1 alatt jár, a fővárosnak kellő mennyiségű kórháziágy-tartaléka van, és megfelelő a helyi tesztelési arány is (100 000 főre 384).

A lazítás első köre a Roszpotrebnadzor korábban kihirdetett irányelvei szerint lehetővé teszi majd az utcai sportolást, valamint megnyitnak majd a kisebb üzletek és szolgáltatások. A második körben szabad lesz a családi séta, és megkezdhetik a működést a nagyobb alapterületű üzletek és néhány tanintézmény is.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester egy, Vlagyimir Putyin elnökkel szerdán folytatott videotanácskozáson azt mondta, hogy a 12,7 milliós fővárosban június 1-jétől egy kéthetes próbaidőszakra kísérleti jelleggel megengedik majd a ház körüli sétát, de a torlódások elkerülése érdekében a lakóközösségeknek beosztást kell készíteniük. Azt, hogy ezt miként képzeli el, nem közölte.

“Attól tartok, hogy ha mindenkinek megengedjük, hogy oda menjen és annyit járjon, amennyit szeretne, akkor annak eredménye olyan lenne, mint a május elsejei felvonulás”

– mondta.

forrás: pixabay.com

Az RBK című gazdasági napilap a polgármesteri hivatalra hivatkozva azt írta, hogy a jövő héttől minden moszkvai számára heti három sétát biztosítanak majd: kettőt hétköznap, egyet a hétvégén. Ezek menetrendjét házakra lebontva a városvezetés honlapján fogják közölni.

Az RBK úgy tudja, hogy a hajnali öt és reggel kilenc óra közötti sétát nem fogják korlátozni.

Szobjanyin elmondta Putyinnak, hogy tervezik a hosszabb érintkezést nem igénylő szolgáltatások, egyebek között a javítóműhelyek és a vegytisztítók működésének engedélyezését. Kinyithatnak majd nem élelmiszert forgalmazó üzletek is. A polgármester elmondta, hogy a fővárosban 700 nagyüzemben és több mint ezer építkezésen már megindult a munka.

Közölte, hogy Moszkva június 24-én kész megrendezni a május 9-én elmaradt győzelem napi parádét. Mint mondta, részletekről a polgármesteri hivatal az elnöki adminisztrációval és a védelmi minisztériummal fog egyeztetni.
Maradj otthon!

Beszámolja szerint az elmúlt két hét alatt 40 százalékkal csökkent a kórházakban súlyos lefolyású koronavírus-fertőzéssel kezelt betegek száma, ezért a Covid-19-betegek számára fenntartott ágyak fele gyakorlatilag felszabadult. A kórházak így fokozatosan visszatérhetnek eredeti tevékenységükhöz. Bejelentette, hogy a főváros Pszkov és Vlagyimir megyébe csoportosít át orvosokat, gyógyszert, védőeszközt és lélegeztető gépeket a járvány elleni ottani védekezéshez.

Moszkvában, ahol a legfrissebb adatok szerint 171 443 igazolt Covid-19-fertőzöttet tartanak számon 2140 fős napi növekmény mellett, a hónap végéig vannak érvényben a március 30-tól bevezetett korlátozó intézkedések.

Ezek egyebek között előírják az önizolációt, a maszkviselést, és digitális forgalmi engedélyhez kötik a közlekedést. A halottak száma az orosz fővárosban szerdára 73-mal 2183-ra, a gyógyultaké 5839-cel 67 456-ra nőtt. Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes közölte, hogy a fővárosiak szerdától 30 rendelőben jelentkezhetnek be ingyenes antitestszűrésre, és két hétre előre foglalhatnak időpontot. Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 8338-cal 370 680-ra, a halálozásoké pedig 161-gyel 3968-ra emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Az újonnan diagnosztizált napi növekmény 2,3 százalék, az új esetek 40,8 százaléka tünetmentes. A gyógyultak száma ismét meghaladta a frissen fertőzöttekét, és 11 079-cel 142 208-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 9,4 millió, az elmúlt egy nap leforgása alatt pedig 255 000 laboratóriumi tesztelést végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 296 embert tartanak megfigyelés alatt.

Az orosz egészségügyi minisztérium részéről kedden közzétett adatok szerint az országban eddig 101 egészségügyi dolgozó vesztette életét Covid-19 betegség következtében. Egy orosz és fehérorosz orvosok által vezetett, az ellenzéki sajtó által hivatkozási alapként kezelt listán szerda reggel 296 ilyen oroszországi halálesetet tartottak számon.

Kapcsolódó cikkek