illusztráció, forrás: pixabay.com

Koronavírus: ideiglenes kórházakat építenek Moszkvában

Koronavírus: ideiglenes kórházakat építenek Moszkvában

Új egészségügyi intézményeket hoznak létre az orosz fővárosban a koronavírus-betegséggel fertőződött emberek kezelésére. Ezt jelentette ki Pjotr Birjukov moszkvai polgármester-helyettes a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapban pénteken megjelent nyilatkozatában.

A létesítményeket Birjukov szerint egyebek között a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH), valamimt a krilatszkojei sportkomplexum területén a Szokolnyiki parkban és a Moszkva kereskedelmi központban fogják megépíteni.

Korábbi sajtóközlések szerint hasonló kórházat egy rendezvényközpontban és egy autószalonban is létrehoznak.

A polgármester-helyettes elmondta, hogy a beruházásokhoz több tucat kilométernyi csővezetéket kell lefektetni és több tízezer, egészségügyi gázellátással felszerelt ágyat kell létrehozni. Emellett még 12 moszkvai és 23 szövetségi kórházban készítenek elő pótágyakat a koronavírus-fertőzöttek számára, további 19 kórházban pedig olyan felújítás zajlik, amely alkalmassá teszi majd őket a fertőzöttek fogadására.

koronavírus mesterséges színekkel, a sárga a vírus, amely elkülönül a test vörös és kék sejtjeitől, forrás: Wikipédia

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Rosszija 24 televíziónak csütörtök este adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a járványhelyzet Moszkvában mostanra stabilizálódott, és nem zárta ki, hogy május 11. után lazítani fog a fővárosban elrendelt korlátozásokon. Ugyanakkor helyetteséhez hasonlóan közölte,

a moszkvai önkormányzat, annak ellenére, hogy még mindig jelentős kórháziágy-tartalékkal rendelkezik, a járvány dinamikájának felerősödése esetére tanulmányozza annak lehetőségét, hogy a VDNH, a stadionok és a bevásárlóközpontok területén szükség esetén ideiglenes kórházakat állítson fel.

Oroszországban az igazolt fertőzések száma egy nap alatt 7933-mal, 114 431-re, a koronavírus-betegségben elhunytaké 96-tal 1169-re, a gyógyultaké pedig 1601-gyel 13 220-ra nőtt a pénteken közölt hivatalos adatok szerint.

Moszkvában, a járvány gócpontjában az ismertté vált esetek száma 3561-gyel 57 300-ra, a halottaké 47-tel 658-ra, a gyógyultaké pedig 631-gyel 5766-re nőtt. Az országban eddig 3,7 millió, az elmúlt nap alatt pedig 225 ezer tesztet végeztek el, és 211 191 embert tartanak megfigyelés alatt fertőzésgyanúval.

Kapcsolódó cikkek