fotó: pixabay.com

A németeknél falakba ütközne egy új atomrakéta-program

A németeknél falakba ütközne egy új atomrakéta-program

Németország ellenezné újabb nukleáris rakéták európai telepítését, ha érvényét vesztené az ilyen fegyverek megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai szerződés (INF). Ezt jelezte a német külügyminiszter egy csütörtökön közzétett interjúban.

Heiko Maas a Süddeutsche Zeitung című lapban ismertetett interjúban kiemelte, hogy Európa nem lehet új fegyverkezési verseny színtere.  Hozzátette, hogy Németországban “széleskörű ellenállás” lenne a válasz minden törekvésre, amelynek célja újabb közepes hatótávolságú nukleáris rakéták európai telepítése lenne. Hangsúlyozta, hogy a szárazföldi telepítésű,  közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök megsemmisítéséről szóló INF-szerződés Washington részéről kilátásba helyezett felmondásának ügyében

“a nukleáris fegyverkezés egész biztosan rossz válasz”.

Inkább a fegyverzetkorlátozás új rendszerének kialakítására kellene törekedni – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, kiemelve, hogy a legújabb harci eszközök, köztük az emberélet kioltására kifejlesztett robotok használatának korlátozására is kiterjedő rendszert kellene kidolgozni.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről bírálták a minisztert, szerintük elhamarkodottan utasította el újabb rakétarendszerek európai telepítését.

“Heiko Maas szükségtelenül korlátozza a német diplomácia mozgásterét, és nem veszi figyelembe a kelet-európai országok igényét a biztonságuk megerősítésére”

– mondta a lapnak Roderich Kiesewetter, a CDU egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa.

A vita közvetlen előzménye, hogy Washington szerint Moszkva nem tartja be az INF-szerződést, ezért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter december 4-én bejelentette, 60 napos határidőt adnak Oroszországnak arra, hogy ismét megfeleljen a megállapodás előírásainak. Ellenkező esetben Washington felmondja az 1987-es egyezményt. A moszkvai vezetés szerint Oroszország nem sértette meg a szerződést, és nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok kilép abból.

Kapcsolódó cikkek