fotó: pixabay.com

A világbékéért küzd Berlin

Új leszerelési és fegyverzetellenőrzési egyezményeket kell kidolgozni, amelyek nem csak a nukleáris fegyverekről szólnak, és az Egyesült Államok és Oroszország mellett Kínára is vonatkoznak. Ezt mondta a német külügyminiszter egy pénteki interjúban azzal kapcsolatban, hogy a nap folyamán érvényét veszti a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló amerikai-orosz szerződés (INF).

Heiko Maas a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a több mint harmincéves INF-szerződés hatályának megszűnése után a nukleáris eszközök mellett tárgyalni kell az utóbbi évtizedekben kifejlesztett új fegyverrendszerekről is, például a gyilkos robotokról és a kiberfegyverekről, amelyekről nincsenek nemzetközi megállapodások.

Arról beszélt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában ,amelybe beválasztották Németországot a nem állandó tagok közé a 2019-2020-as időszakra , 12 éve először sikerült napirendre emelni a leszerelés és a fegyverzetellenőrzés ügyét.

Hangsúlyozta, hogy tovább kell fokozni a nyomást, el kell érni, hogy az új megállapodásokhoz az “új szuperhatalmak” is csatlakozzanak.

Elsősorban Kína, amely “sajnálatos módon rendkívül tartózkodó”.

“Ha ezek a törekvések nem vezetnek eredményre, új fegyverkezési verseny fenyeget, méghozzá a nukleáris eszközök területén is”

– húzta alá a német diplomácia vezetője.

Az 1988-ban hatályba lépett INF-szerződés a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes és rövidebb (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről, és az ilyen eszközök gyártásának, birtoklásának és tesztelésének tiltásáról rendelkezett.

Az Egyesült Államok pénteken hivatalosan kilépett a megállapodásból, arra hivatkozva, hogy Oroszország megsértette az előírásokat. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Washington lépése miatt a nap folyamán lejár az INF-szerződés hatálya.

Kapcsolódó cikkek