Bundestag, Németország, fotó: pixabay.com

Német-kínai kormánykonzultációt tartanak Berlinben

Német-kínai kormánykonzultációt tartanak Berlinben

A hétfőn kezdődött látogatás Li Csiang kínai miniszterelnök első hivatalos külföldi útja.

Li Csiang a háromnapos látogatás első programjaként találkozott Frank-Walter Steinmeier német államfővel. Olaf Scholz kancellár hétfő este munkavacsorán fogadja a márciusban hivatalba lépett miniszterelnököt, kedden pedig megtartják a két kormány együttes ülését, amelyen nyolc német és kilenc kínai kormánytag vesz részt. A kínai küldöttség szerdán Münchent keresi fel. A kormánykonzultáció intézményét 2010-ben hozták létre, a két kabinet kétévente ülésezik közösen. A keddi lesz a hetedik értekezletük. Az előzetes nyilatkozatok alapján a központi téma a klímaváltozással összefüggő gazdasági átalakulás és Oroszország Ukrajna elleni háborúja lesz.

A két ország kapcsolatának erősségét jelzi, hogy Kína tavaly sorban a hetedik éve volt Németország első számú kereskedelmi partnere – a forgalom megközelítette a 300 milliárd eurót -, ismét megelőzve az Egyesült Államokat.

Ugyanakkor a politikai kapcsolatok jellege átalakulóban van. Míg az előző kancellár, Angela Merkel idején az együttműködésen volt a hangsúly, a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok Olaf Scholz vezette koalíciója a napokban elfogadott nemzeti biztonsági stratégia alapján úgy látja, hogy Kína egyszerre “partner, versenytárs és rendszerszintű rivális”. A rendszerszintű rivalizálás és a gazdasági versengés elemei az utóbbi években kidomborodtak, de Kína így is nélkülözhetetlen partner a “legsürgetőbb globális kihívások” kezelésében.

Kapcsolódó cikkek