A terrorizmus elleni harchoz világméretű összefogásra van szükség

A terrorizmus elleni harchoz világméretű összefogásra van szükség

Az orosz fegyveres erők képesek visszaverni minden agressziót, ám a terrorizmus és más fenyegetések elleni harchoz nemzetközi összefogásra van szükség. Ezt jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 72. évfordulója alkalmából kedden megtartott moszkvai díszszemlén.

“A terrorizmus, a szélsőségesség, a neonácizmus és más fenyegetések elleni hatékony harchoz nélkülözhetetlen az egész nemzetközi közösség konszolidációja”

– mondta Putyin.

Az orosz vezető szerint Moszkva “mindig a béke erőinek oldalán áll majd, azokkal lesz, akik az egyenjogú partnerség útját választják, akik elutasítják a háborút”.

“A borzalmas tragédiának (a második világháborúnak) elsősorban a faji felsőbbrendűség bűnös ideológiájával szembeni elnéző magatartás, a világ vezető hatalmai közötti megosztottság miatt nem sikerült elejét venni, ez tette lehetővé, hogy a nácik kisajátítsák azt a jogot, hogy eldöntsék más népek sorsát, hogy kirobbantsák a legkegyetlenebb véres háborút, és hogy halálos céljaik szolgálatába állítsák csaknem az összes európai országot”

– hangoztatta Putyin.

Az orosz fővárosban a rossz időjárás miatt kedd reggel lemondták a díszszemle részét képező légi parádét, amelynek keretében 72 repülőgép és helikopter húzott volna el a díszegységek fölött. A Vörös téren 10 ezer katona és 114 egységnyi haditechnika vonult fel – közöttük első alkalommal a sarkvidéken hadrendbe állított fegyverzetek. Az eseményt az orosz televízió 50 kameraállásból közvetítette.

Putyin a díszszemlét követően veteránokkal találkozott, és a Kreml falánál Igor Dodon moldovai elnökkel együtt megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét, amelyet éppen 50 éve létesítettek a Sándor-kertben.

Katonai parádét rendeztek a nap folyamán 28 orosz nagyvárosban és a szíriai Hmejmímben működő orosz légitámaszponton is, mintegy 140 000 katona részvételével. A Rosszija 24 televízió közvetítette a szakadárok a kelet-ukrajnai Donyeckben és Luhanszkban megtartott díszszemléjének képeit is.

Szentpéterváron elmaradt a díszszemle előre bejelentett haditengerészeti része. Hivatalos magyarázatot erre egyelőre nem adtak. Sajtójelentések szerint a változás a kedvezőtlen időjárás mellett azzal függhetett össze, hogy a Balti-tengerre érkezett a Carney amerikai rakétahordozó romboló és hogy hétfőn Észtországban megkezdődött a NATO Tavaszi Vihar hadgyakorlata.

Kedden mintegy félezer oroszországi településen vonult fel az úgynevezett “Halhatatlan Ezred”, vagyis a háborúban elesettek és a veteránok fotóit hordozó leszármazottak menete. Moszkvában a hivatalos menetben az első hivatalos becslések szerint több mint 600 ezren vettek részt, és a tömegben immár harmadik alkalommal vonult fel Putyin elnök.

A háborús veteránok portréi között, sajtójelentések szerint ott voltak az ukrajnai Donyec-medencei konfliktusban a szakadárok oldalán elesettek portréi is.

Az Eho Moszkvi rádióadó szerint több vidéki város iskoláiban kötelezővé tették a győzelem napi ünnepségeket. Mindezt annak ellenére tették, hogy a Kreml – mint arról az Izvesztyija című lap beszámolt – megtiltotta a kormányzóknak az adminisztratív eszközökkel történő mozgósítást.

A 2012-ben Tomszkban televíziós újságírók kezdeményezésére elindult, nem politikai mozgalmat a Kreml felkarolta. Az elmúlt napokban a volt Szovjetunió köztársaságain kívül az orosz diaszpóra a világ több mint kéttucatnyi országban rendezett hasonló megemlékezést.

Moszkvában az ünnep alkalmából mintegy 400 rendezvényt tartanak, és 16 helyen rendeznek tűzijátékot. A moszkvai győzelem napi ünnepségek megrendezésének költségvetése idén 456 millió rubel (csaknem 2,3 milliárd forint) volt, amelyből 150 millió rubelt fordítottak a díszszemlére. A történészek többsége szerint a Szovjetunió mintegy 27-28 millió embert veszített a második világháborúban.

Kapcsolódó cikkek