Európa Tanács: védeni kell az újságírókat

Európa Tanács: védeni kell az újságírókat

Az információkhoz való hozzáférés biztosítása érdekében védelmezni kell az újságírókat, bántalmazásuk, vagy munkájuk bármifajta akadályozása csökkenti annak esélyét, hogy mindenről tájékoztassák a nyilvánosságot, Ezt mondta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken.

Dunja Mijatovic a sajtószabadság május 3-án tartott világnapját megelőzően kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, az újságírók számára teljes hozzáférést kell biztosítani minden eseményhez, hogy biztonságban és zavartalanul beszámolhassanak azokról. Kijelentette, az újságírók ellen bármifajta erőszak elkövetése, különösen a rendfenntartó szervek részéről, ellentétes a kormányok sajtószabadság biztosítására és az újságírók biztonságának védelmére tett kötelezettségvállalásával. A 47 tagállamot számláló, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet emberi jogi biztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány az újságírók helyzetének romló tendenciáját tovább súlyosbította, például az újságírók elleni erőszak is fokozódik. A járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések elleni tüntetésekről beszámoló újságírók az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban szembesültek fizikai támadásokkal.

Tájékoztatása szerint egy nemrégiben készült tanulmány legalább 58, a rendkívüli szabályok felszámolására szervezett olyan eseményt rögzített, amelyek során támadásokat, fizikai agressziót, fenyegetéseket vagy megfélemlítést szenvedtek el az újságírók 2020 szeptembere és decembere között több európai országban.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: az újságírók szerepe döntő a független tájékoztatást illetően, valamint abban a tekintetben, hogy beszámoljanak arról, hogy a hatóságok miként lépnek fel a nyilvános megmozdulásokon és tüntetéseken.

“A békés gyülekezéshez való jog megléte ugyanolyan fontosságú a működő demokráciák szempontjából, mint a közvélemény tájékoztatásának biztosítása az eseményekről”

– fogalmazott.

Mivel a koronavírus-járvány emberi jogi válságot is okozott, fokozta az elszigeteltséget, a félelmet és a szorongást, meg kell őrizni a szabad gyülekezés lehetőségét mint a demokratikus vita fórumát – vélte. Az ilyen megmozdulások nem válhatnak a félelem és a szorongás helyszínévé – húzta alá Mijatovic. A tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az újságírók és minden médiaszereplő munkáját, és el kell ismerniük annak fontosságát, különösen a választások időszakában, a nyilvános megmozdulásokon és a konfliktuszónákban. A kormányoknak és minden politikusnak el kell köteleződnie amellett, hogy az újságírók elleni támadások elfogadhatatlanok és nem maradhatnak büntetlenül.

“Ha újságírókat fenyegetnek, bántalmaznak, vagy bármilyen módon akadályozzák munkájukat, azonnal cselekedniük kell védelmük érdekében”

– tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Kapcsolódó cikkek