illusztráció

Fantasztikus felfedezés az evolúcióban

Fantasztikus felfedezés az evolúcióban

Az állatok evolúciójának egy hiányzó láncszemeként azonosítottak brit és amerikai kutatók egy egymilliárd éves ősmaradványt, amelyet Skóciában tártak fel.

“Az Északnyugati-felföld térségében felfedezett mikrofosszília egy olyan organizmusról árulkodik, amely valahol az egysejtű és többsejtű élőlények között helyezkedett el”

– olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az angliai Sheffieldi Egyetem és az amerikai Boston College szakemberei vezetésével dolgozó kutatócsoport a Current Biology című folyóiratban számolt be a Bicellum Brasierire keresztelt ősmaradványról.

“A komplex többsejtűség és az állatok eredetét tekintjük a két legfontosabb eseménynek a földi élet fejlődéstörténetében és a felfedezésünk új fényben világítja meg mindkét folyamatot”

– mondta Charles Wellman, a kutatás egyik vezetője, majd hozzátette, egy olyan primitív, gömbalakú organizmust találtak, amelyet két különböző sejttípus alkot, ami az első lépés egy összetett, többsejtű szervezet felé. Ehhez fogható eddig nem szerepelt a fosszilis dokumentációban. Wellman szerint az új fosszília felfedezése azt sugallja, hogy a többsejtű élőlények evolúciója legkevesebb egymilliárd évvel ezelőtt zajlott le és hogy az állatok evolúciója előtti korai események az édesvizekben, például tavakban mehettek végbe, nem pedig az óceánban.

Kapcsolódó cikkek