Egy helyen a Rákóczi-szabadságharc és a mozgás evolúciója

Egy helyen a Rákóczi-szabadságharc és a mozgás evolúciója

Ezek mellett az első szerelemről is szó lesz az M5 csatorna hétfői oktatási műsorában. Ezt közölte az MTVA vasárnap a médiával.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap a reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és fizika mellett a nyelvtanulásé a főszerep. Felsős és Érettségi című műsoraik az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatukban pedig a nyelvtanulással foglalkoznak. Ezután a Mindenki Akadémiája című műsoraikban kitekintenek az egyetemi tananyag felé is.

Jövő hétfőn a Felsős című műsorban reggel 8 órakor 7. osztályos biológiával kezdenek: a gerincesek törzséről, azon belül is a halak, a hüllők és a kétéltűek kialakulásáról, jellegzetességeiről lesz szó.

Ezt követően 5. osztályosoknak szóló irodalom következik, ahol kiderül, miért jó verset olvasni, hogyan lesz egy jó gondolatból költemény és milyen szerepe lehet a lírának a mindennapokban.

Történelemből a 6. osztályosok megtudhatják, hogy mi vezetett a Rákóczi-szabadságharc kirobbanásához. Ennek főbb eseményeiről és következményeiről Varga Szabolcs történész mesél.

Az ezt követő matematikát a 8. osztályosok figyelmébe ajánlják, és ezúttal a halmazokkal foglalkoznak részletesebben.

A vonzódás és az első szerelem lesz a témája a 7. osztályos erkölcstannak: a másik iránti vonzalom kialakulásáról, az érzelmek felismeréséről Alapi Tóth Zoltán drámatanár beszélget a műsorvezetőkkel.

Majd következik a 8. osztályos fizika, ahol a váltakozó árammal, és a hozzá tartozó kísérletekkel ismerkedhetnek meg a nézők. Mint hozzátették, 11 órától 12 óráig – a szokásos módon – nyelvtanulással foglalkoznak, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg németül.

Az Érettségi című műsort 12 órakor magyar irodalommal kezdik: a diákok József Attila költészetéről, ezen belül is kései korszakáról tanulhatnak, amikor a legmélyebb hangvételű művei születtek.

Matematikából a számtani sorozatokról lesz szó, majd biológia következik, ahol megismerhetik a mozgás evolúciós fejlődését. Ezután fizikából a mozgás okait kutatják, történelemből pedig bemutatják a kereszténység és a római állam viszonyának alakulását. A hétfő este 20 órakor kezdődő Mindenki Akadémiája című műsor témája az Élményszerzés és motiváció az online térben lesz – áll az MTVA közleményében.

Kapcsolódó cikkek