napnyugta Londonban, fotó: pixabay.com

Szabó Dávid József: nem lesz könnyű dolga Theresa May utódjának

Szabó Dávid József: nem lesz könnyű dolga Theresa May utódjának

Erről beszélt a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.
Kedden jelenti be a kormányzó brit Konzervatív Párt, hogy Boris Johnson volt vagy Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter lesz-e Theresa May távozó miniszterelnök utódja a pártvezetői és a kormányfői tisztségben.

Szabó Dávid József azt mondta, a közvélemény-kutatási adatok alapján Boris Johnson győzelme várható. Boris Johnson eddigi nyilatkozatai alapján pedig valószínű, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, Nagy-Britannia október végén mindenképpen kilép az EU-ból.

fotó: pixabay.com

A Brexit-pártiak szerint nem szabad félni a kilépéstől.

“Kezdetben lehet, hogy kedvezőtlenek lesznek a következmények, a kérdés az, van-e elég önbizalma, ereje Nagy-Britanniának ahhoz, hogy hosszabb távon előnyére fordítsa az új helyzetet”

– magyarázta a szakember.

A szakember úgy látja, a Brexit újrarendezte és polarizálta a társadalmi-politikai viszonyokat Nagy-Britanniában.

“A hagyományos pártok, a konzervatívok és munkáspártiak támogatottsága visszaesett, ugyanakkor a Brexit-párti Nigel Farage pártja megnyerte a májusi európai parlamenti választást, és jól szerepeltek a korábban gyengélkedő liberális demokraták is”

– tette hozzá a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója.

A Konzervatív Párt szabályai szerint a párt 160 000 tagja választhatja meg postai úton Theresa May utódját. A választás hivatalosan hétfő délután, brit idő szerint 17 órakor, közép-európai idő szerint 18 órakor zárul. Az eredményt kedden hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódó cikkek