fotó: pixabay.com

Lengyel belügyminiszter: a kormány elutasítja a migránsok szétosztását

Lengyel belügyminiszter: a kormány elutasítja a migránsok szétosztását

A lengyel kormány határozottan elutasítja az illegális bevándorlók elosztását az Európai Unió tagországai között. Ezt hangsúlyozta hétfői varsói sajtóértekezletén Mariusz Kaminski belügyminiszter az Európai Bizottság új tervei kapcsán.

Kaminski ezzel megerősítette azt az álláspontot, amelyet az Európai Bizottsághoz pénteken továbbított levelében hét közép-európai tagállam – a négy visegrádi ország, valamint Lettország, Észtország és Szlovénia – fejtett ki, tiltakozva az újabb uniós menekültelosztási terv ellen.

“Határozott tiltakozásunkat fejezzük ki, nyomatékosan kijelentjük, hogy ilyen eszközöket és megoldásokat nem fogadunk el”

– fogalmazott Kaminski.

Hangsúlyozta, a lengyel kormány nem idegengyűlöletből, hanem józan megfontolásból cselekszik így.

Ezért nem egyezik bele “bármiféle társadalmi vagy kulturális kísérletekbe”.

“Hogy ezek a kísérletek mivel végződnek, azt látjuk sok nyugat-európai ország példáján, ahol a lakóhelyükkel kulturálisan, társadalmilag nem harmonizáló tömörülések jöttek létre, ami tragikus következményekhez, társadalmi konfliktusokhoz, rasszista, vallási hátterű összeütközésekhez vezet”

– hangsúlyozta a miniszter.

A Európai Bizottság várhatóan még júniusban közzéteszi az új uniós bevándorlás- és menekültügyi egyezmény javaslatait, amelyek között értesülések szerint a kötelező betelepítési kvótákat is feleleveníti.

Kapcsolódó cikkek