V4-belügyminiszterek: a migrációt a kibocsátó országokban kell kezelni

V4-belügyminiszterek: a migrációt a kibocsátó országokban kell kezelni

A migrációs problémát alapvetően azokban az országokban kell kezelni, ahonnan a migránsok származnak. Ezt jelentette ki pénteken a szlovák belügyminiszter a négy visegrádi ország belügyi tárcavezetőjének tanácskozása után Pozsonyban.

Denisa Saková szerint a visegrádi miniszterek egyetértettek abban is, hogy a migránsok újraelosztására irányuló kísérleteket továbbra is határozottan el kell utasítani.

“Azt állítjuk, hogy a migrációs problémát a migránsokat kibocsátó országokban, valamint a tranzitországokban kell kezelni, és nem a migráció következményeivel kell foglalkozni. A kötelező újraelosztást elutasítjuk”

– mondta Saková újságíróknak sajtótájékoztatón.

Magyarországot a tanácskozáson Pintér Sándor belügyminiszter képviselte.

A négy közép-európai ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – támogatják a szabad mozgást biztosító schengeni övezet fenntartását és külső határainak védelmét – írja a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

“Kiderült, hogy a migránsok kötelező újraelosztásának modellje nem működőképes. A migrációt a külső (schengeni) határokon kell megoldani”

– vélekedett Jakub Kulhának, a cseh belügyminiszter helyettese. Július elsejétől Szlovákiától Csehország veszi át a visegrádi csoport soros elnöki tisztségét.

Kulhánek szerint a cseh elnökség éve alatt Prága belügyi téren kiemelt figyelmet kíván fordítani a migrációs problémákra, a biztonságra, a számítógépes bűnözésre és a kábítószer-használat ellenes küzdelemre. Szerinte a V4 mindent megtesz annak érdekében, hogy hatékonyabbá váljék a schengeni külső határok védelme.

Kapcsolódó cikkek