Díjakat adtak át és könyvet mutattak be Zalaegerszegen

Díjakat adtak át és könyvet mutattak be Zalaegerszegen

Bemutatták a "Megformálta a föld porából. Németh János kisplasztikái" című kötetet és közművelődési elismeréseket, mecénás díjat adtak át pénteken Zalaegerszegen.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt – idézték fel város díszterében tartott rendhagyó sajtótájékoztatón.

“Zalaegerszeg közössége minden esztendőben nagyszabású rendezvénnyel ünnepli a magyar a kultúra napját, de a pandémia miatt idén erre nincs lehetőség”

– emlékeztetett a zalai megyeszékhely polgármestere, Balaicz Zoltán.

Kiemelte, hogy a TOP (Településfejlesztési Operatív Program) kétmillió forintot meghaladó támogatásával a magyar kultúra napjára, Kostyál László és Zóka Gyula koordinálásával készült album Németh János munkáit mutatja be.     A színes képekkel illusztrált könyv a zalaegerszegi születésű keramikusművész sokrétű munkásságát bemutató sorozat harmadik kötete – jelezte Kostyál László múzeumigazgató, művészettörténész. A 2004-ben (Németh János 70. születésnapján) indult sorozat első,

Hirdette utcákon tereken című kötete a művész köztéri alkotásait tartalmazza, míg a Korsókra varázsolt legendák című, gazdagon illusztrált könyv 2008-ban jelent meg.

A harmadik kiadvány a kisplasztikáikról, szobrokról ad keresztmetszetet: az állat- és szentábrázolások, mitológiai alakok és jelenetek, valamint a népies figurák érdekes, izgalmas, világot jelenítenek meg – mutatott rá Kostyál László. Németh János elmondta, a Göcsejből fakadó formavilágot építi át az ősi fazekastárgyakra emlékeztető domborművekbe, szobrokba.

“Zalaegerszeg díszpolgára, a Kossuth-díjjal és a Nemzet Művésze címmel elismert keramikusművész legújabb alkotását, a monumentális életfát az új ravatalozóban helyezik majd el”

– fűzte hozzá Zalaegerszeg polgármestere.

Balaicz Zoltán köszönetet mondott a közművelődés területén, kulturális intézményekben dolgozó szakembereknek, akikre a járványhelyzetben is számíthatott a város, majd közművelődési és mecénás díjakat adott át.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében a kultúra értékeiről beszélt, kifejtette, hogy a kultúra megőrzése mindannyiunk feladata.

Kapcsolódó cikkek