Az izmok erősítése csökkenti az idő előtti halál kockázatát

Az izmok erősítése csökkenti az idő előtti halál kockázatát

Heti fél órányi izomerősítés - súlyemelés, felülések vagy akár komolyabb kerti munka - akár ötödével is csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát egy több évtizedet felölelő kutatás szerint.

Az orvosi irányelvek elsősorban a mozgásszervi egészség miatt ajánlják az izomerősítést. Korábbi kutatások már rámutattak az erősítés és a halálozási kockázat csökkenése közötti összefüggésre, de mostanáig nem ismerték az “optimális adagot”.

“Japán kutatók a témában jelentős tanulmányokat elemeztek, melyekben komolyabb egészségügyi problémák nélkül élő felnőtteket követtek legalább két éven át”

– írta a The Guardian online kiadása a British Journal of Sports Medicine című szaklapra hivatkozva. A végső elemzésben 16 tanulmány szerepelt, közülük a legrégebbi 2012-ben jelent meg. Többsége az Egyesült Államokban készült, de volt angol, skót, ausztrál és japán kutatás is. A leghosszabb követés 25 éven át tartott.

Az elemzés azt találta, hogy a minden héten végzett 30-60 perces izomerősítés 10-17 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát általában. A halálokok között szerepel a rák és a szívbetegség is.

Az eredmények nem voltak összefüggésben az úgynevezett aerob mozgással. Arra sem volt egyértelmű bizonyíték, hogy heti egy óránál több izomerősítés tovább csökkentené a halálozás kockázatát. A testmozgás brit irányelvei szerint az izomerősító tevékenységek közé tartozik a nehéz bevásárló táska cipelése, a jóga, a pilates, a tajcsi, a súlyemelés, a gumiszalagos, a saját testsúlyos edzés, vagyis akár felülések és fekvőtámaszok végzése, az olyan kerti munkák, mint az ásás vagy a lapátolás, a kerekesszék hajtása, de a gyerekek emelgetése és hordozása is. Az elemzés alá vett tanulmányokban vizsgált alanyok száma 4 000 és 480 000 közé, életkoruk 18 és 97 év közé esett.

Kimutatták, hogy az izomerősítés az idő előtti halálozás kockázatának 10-20 százalékos csökkenésével függ össze.

Ez mindenféle halálokra, köztük a szívbetegségekre, a rákra és a cukorbajra is vonatkozott.

Kapcsolódó cikkek