író (illusztráció), fotó: pixabay.com

Szombaton lesz a magyar kultúra napja, ezzel várják országszerte

Szombaton lesz a magyar kultúra napja, ezzel várják országszerte

Himnuszmondó versennyel, anyanyelvi játékokkal, kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, hangversenyekkel ünneplik Bács-Kiskun megyében a magyar kultúra napját.

Kecskeméten, a megyei könyvtárban Napjaink kultúrmissziója – Kultúra, hagyomány, értékőrzés címmel Bán János író, az M5 kulturális csatorna igazgatója tart előadást január 21-én, pénteken délután. A könyvtár munkatársai január 20-a és 27-e között a legkisebbeknek anyanyelvi játékkal, a fiataloknak a magyar kultúra kiemelkedő alkotóihoz kapcsolódó keresztrejtvénnyel, szókeresővel és kvízjátékkal, míg a családoknak anyanyelvi rejtvényekkel készülnek. A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén kreatív kézműves foglalkozásra várják az óvodásokat és a kisiskolásokat január 22-én, szombaton délelőtt. A nagyobbaknak és családjaiknak pedig Az időutazó címmel nyomozó játékkal készülnek. A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben január 22-én, szombaton délelőtt kézzel formázott, földfestékkel díszített malacos agyagtálat, délután pedig élő népzene kísérettel dal- és tánctanulás, illetve mondókázás mellett agyagmalacot készíthetnek az érdeklődő családok.

A Hírös Agórában január 22-én, szombaton délután A létfontosságú kultúra címmel Barta Dóra, az intézmény ügyvezető igazgatója osztja meg gondolatait, majd az est Dobszay-Meskó Ilona zeneszerző, karmester szerzői estjével zárul.

Kiskunfélegyházán január 21-én, pénteken délután Válogatás kiskunfélegyházi alkotók munkáiból IV. címmel képzőművészeti kiállítás nyílik a művelődési központban. Később a Padkaporos Táncegyüttes tagjai Gulyás László vándormuzsikus közreműködésével Kasztel Antal Rózsa Sándor elveszett kincse című ifjúsági zenés, táncjátékát adják elő.     Kiskőrösön a magyar kultúra napja alkalmából január 21-én, pénteken Baráth Viktória író lesz a vendége a városi könyvtárnak. Később a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek koncertjére várják az érdeklődőket. A programsorozat január 22-én, szombaton a Vörösmarty Mihály életével, munkásságával foglalkozó Mi dolgunk a világon? című versszínházi előadással zárul a művelődési központban.

Kiskunhalason Sáli Levente festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a közösségek házában január 21-én, pénteken délután, miközben a Lyra együttes zenél.

Az ünnepi programok sora később a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus hangversenyével folytatódik. Tiszakécskén Kultúra határon innen és túl címmel Tatár Imre erdélyi dalszerző lesz a helyi könyvtár vendége január 21-én, pénteken délután. Baján január 21-én, pénteken délután Marczin István szociológus tart előadást Művészek a társadalomban, kisközösségekben címmel a Bácskai Kultúrpalotában. Másnap, január 22-én, szombaton délután pedig Időutazás a magyar filmművészetben címmel Szász Csongor filmrendező, esztéta előadását hallgathatják meg a kultúrpalotába látogatók. A programsorozat később Rékasi Attila fotóművész Térszövetek című kiállításának megnyitójával zárulnak. Kalocsán január 21-én, pénteken délután a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub alkotásaiból nyílik kiállítás a helyi könyvtárban, majd Resti Kornél verses-zenés rádiószínháza címmel lemezbemutatóra várják az érdeklődőket. Másnap január 22-én, szombaton Majd mi elintézzük! címmel mesedélelőttöt tartanak. A programok január 24-én, hétfőn Kazinczyról elnevezett “Szép Magyar Beszéd” versennyel zárulnak.

Kunszentmiklóson a január 22-én, szombaton délután adják át a Kunszentmiklós Kultúrájáért-díjat a művelődési központban.

Az ünnepség keretében közreműködnek a Varga Domokos általános iskola diákjai, a helyi Szappanos Lukács művészeti iskola és a Kiskunság Néptáncegyüttes és Néptánciskola növendékei, valamint a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola pedagógusai és tanulói. Kiskunmajsán Napfény a kövek alatt. címmel pódiumbeszélgetést tartanak helyi alkotók részvételével az irodalomról, kultúráról, alkotásról január 22-én, szombaton délután a helyi művelődési központban. A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

Kapcsolódó cikkek