A DK iskola- és munkaszüneti nappá tenné a mai Európa-napot

A DK iskola- és munkaszüneti nappá tenné a mai Európa-napot

A párt szóvője azt írta, 1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter javaslatot tett az első és második világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy a szén- és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá.

“Ez a pillanat volt az, amikor az Európai Unió alapja megszületett, ekkor lépett a nemzetek együttműködésének és a békének az útjára a kontinens. Május 9-ét ezért Európa-napként tartjuk számon Európa-szerte. Idén februárban az Európai Parlament arra ösztönözte a tagállamokat, hogy május 9-ét tegyék munkaszüneti nappá, legyen ez egy Európa-szerte általános, közös szabadnapja minden európai polgárnak.

A Demokratikus Koalíció, mint a legeurópaibb párt, törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a május 9-i Európa-nap legyen Magyarországon is iskola- és munkaszüneti nap”

– fogalmazott Rónai Sándor, majd hozzátette, hogy Európai Egyesült Államok, amelynek eszméjét pártja is képviseli, nem csak közös életszínvonalról szólz európai minimálbérről, minimálnyugdíjról és családi pótlékról szól, hanem közös értékekről és kultúráról is. Azt írta közleményében, hogy “ez a nap összeköt egymással minden európait, itt a ideje, hogy május 9. teljes értékű, közös ünnepünk legyen”.

Kapcsolódó cikkek