Barkóczi Balázs: csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját

Barkóczi Balázs: csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy célzottan csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját és vezesse be az eurót.

A párt szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Privátbankár.hu elemzésének adataira hivatkozva azt mondta, hogy több alapvető élelmiszer ára is a nettó keresetnövekedést meghaladó mértékben emelkedett az elmúlt két évben.

Barkóczi Balázs úgy fogalmazott, lassan már a burgonya is luxusnak számít, a kormány pedig nem tesz semmit, csak “széttárt kezekkel nézi” az alapvető élelmiszerek árainak elszabadulását.

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen mértékű áfacsökkentést tartanak szükségesnek, a szóvivő konkrétumokat nem mondott, csak annyit felelt, hogy az “egy későbbi politikai döntés kérdése”, de Európában Magyarországon a legmagasabb az áfa, ezért azt mindenképpen mérsékelni kell.

Kérdést kapott a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott képi és hangfelvételekről, amelyeken Lackner Csaba kispesti ellenzéki önkormányzati képviselő közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt. Barkóczi Balázs válaszként közölte, Gajda Péter kispesti polgármester már a múlt héten elmondta, hogy ezeket a felvételeket hamisítványnak tartja.

Arra a kérdésre, hogy hisznek-e Gajda Péternek, aki a felvételen elhangzottak alapján hárommillió forintot fogadhatott el, Barkóczi Balázs azt felelte, hogy “természetesen”.

“A Demokratikus Koalíció álláspontja egyértelmű, a korrupciós ügyeket a múltban is kivizsgálták, a jövőben is ki fogják vizsgálni, amennyiben azok valódiak és nem a fideszes média kreálja őket”

– jelentette ki.

Kapcsolódó cikkek