Dávid Ferenc: emeljék fel a minimálnyugdíj összegét

Dávid Ferenc: emeljék fel a minimálnyugdíj összegét

A Demokratikus Koalíció (DK) több, a nyugdíjakat érintő intézkedés végrehajtására, köztük a minimálnyugdíj összegének megemelésére szólította fel a kormányt.

Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a 12 éve hatályos, 28 500 forint összegű minimálnyugdíjat lépcsőzetesen, de érdemi módon kell növelni.

“Távlatosan érdemes foglalkozni az állampolgári nyugdíj intézményének bevezetésével, ami elsősorban az alacsony nyugdíjban részesülők számára jelenthetne biztonságot”

– tette hozzá.

A közgazdász közölte, hogy a szükséges kiigazításokat legkésőbb a tárgyév június 30-ig indokolt végrehajtani.

“Erősen indokolt az előrehozott, korhatár előtti öregségi nyugdíj intézményének újraélesztése is”

– jelentette ki.

A járandóság összege kevesebb lenne az elméletileg számított teljes nyugdíjnál, de a nehéz élethelyzetekben mégis segítséget nyújtana.

Ezt a lehetőséget a 62-65 év közöttiek vehetnék igénybe, összege sávosan, évenként csökkenne, ezért úgy válna rugalmasabbá a rendszer, hogy senkit nem ösztönöznének az idő előtti visszavonulásra.

“Külön program keretében kell foglalkozni a legrégebbi, általában igen alacsony nyugdíjak felzárkóztatásával”

– szögezte le Dávid Ferenc.

“A vállalkozókat és a munkavállalókat kedvező adózási szisztémával kell érdekeltté tenni az előtakarékosságban, tehát ösztönözi kell a nyugdíjcélú megtakarítások változatos és széles körű elterjedését”

– érvelt a gazdasági szakértő.

A közgazdász végül azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer legyen áttekinthető, rugalmas és tartalmazzon garanciális elemeket.

“Emellett stabil finanszírozási alapokat kell lerakni annak érdekében, hogy soha szóba se kerülhessen a forráshiány és azzal is számolni kell, hogy a lakosság átlagéletkora egyre növekszik”

– tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek