Átpártoltak az MSZP szavazói a Demokratikus Koalícióhoz

Átpártoltak az MSZP szavazói a Demokratikus Koalícióhoz

A Századvég Alapítvány kutatása azt mutatja, hogy az MSZP szavazói átpártoltak a Demokratikus Koalícióhoz (DK), utóbbi párt támogatottsága ugyanis a 60 év felettiek és a nyugdíjasok körében magas, amely körökben korábban a szocialista pártnak voltak stabil támogatói.

Az alapítvány közleményében azt írta, ezt az is alátámasztja, hogy az MSZP-Párbeszéd támogatottsága erőteljesen visszaesett e szegmensben. Amíg a kutatásban megkérdezett hatvan év felettiek 14 és a nyugdíjasok 13 százaléka a DK-t, az MSZP-Párbeszédet csak öt-öt százalékuk támogatja. Hozzátették, a DK politikája jelenleg sikeres, az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően pedig – részben a politikai környezet számukra kedvező alakulása, részben pedig tudatos taktikai döntések miatt – a párt és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, idővel pedig kizárólagos erejévé váljon.

Kiemelték viszont, hogy a Demokratikus Koalíció sem tud olyan politikai üzeneteket megfogalmazni, amelyekkel a bizonytalan szavazókat megnyerhetné. A párt csak a többi ellenzéki erő fokozatos összeomlásából képes profitálni a leszakadó baloldali szavazók integrálásával – írták.

Az alapítvány szerint Gyurcsány Ferenc DK-elnök célja a többi ellenzéki erő teljes megsemmisítése és a politika élvonalába való visszatérésének előkészítése. A politikus ennek érdekében a hozzá kapcsolódó “példátlan elutasítottság” problémáját olyan szereplők – Dobrev Klára és Kálmán Olga – fókuszba helyezésével oldja fel, akik a balliberális szavazók körében népszerűek. Segítségükkel megnyerhetővé váltak olyan baloldali választók, akik Gyurcsány Ferencet ugyan elutasítják, de a párt irányvonalával azonosulni tudnak.

“Az alapítvány kutatásában a megkérdezettek 74 százalékának inkább kedvezőtlen véleménye van Gyurcsány Ferencről, és mindössze 19 százalékuknak van inkább kedvező”

– ismertették.

Kitértek arra, hogy a volt miniszterelnök és pártja különösen nagy figyelmet fordít a mozgósításra és az intenzív kampánytevékenységre is, hogy profitáljon a többi ellenzéki erő – különösen az MSZP-Párbeszéd – “egyre kilátástalanabb” helyzetéből, amelyhez a Századvég Alapítvány szerint a nem megfelelően összehangolt kampányok, valamint stratégiai és kommunikációs hibák vezettek.
Az alapítvány közvélemény-kutatása júniusban ezer ember megkérdezésével készült.

Kapcsolódó cikkek