Dobrev Klára

Dobrev Klára: a demokráciát nem kell karanténba zárni

Dobrev Klára: a demokráciát nem kell karanténba zárni

"A demokráciát nem kell karanténba zárni, mert a koronavírus az igazi ellenfél, és nem a magyar parlament. A vírus ne ellenőrizzen bennünket, de a parlament ellenőrizze a kormányt!" Egyebek mellett erről beszélt német, francia, osztrák és svájci újságíróknak Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.

“Dobrev Klára európai újságírók kérdéseire elmondta, hogy a felhatalmazási törvényre a kormányzatnak nincs is szüksége, hiszen a törvény elfogadása előtt is meg tudta hozni korlátozó intézkedéseit a járvány elleni fellépéshez”

– olvasható a párt közleményében.

Az ellenzék  – mint írták – mégis támogatta volna a különleges meghatalmazást, ehhez azt a feltételt támasztotta, hogy az határozott időre szóljon a kormány részéről tervezett végtelen helyett, legyen erősebb alkotmánybírósági kontroll, és a sajtó szabadságát ne korlátozzák.

“Az ellenzék azt is javasolta, hogy a parlament távszavazással tudjon szavazni a szükséghelyzetről, mint ahogy az Európai Parlament is teszi. A kormányzat mindent elutasított. Az Európai Unió kormányai közül a magyar kormány mozgósítja a legkevesebb összeget a járvány kezelésére. A kormány fukarsága mögött az a megfontolás áll, hogy a rendelkezésre álló állami pénzeszközöket a 2022-ben esedékes választások megnyerése érdekében fogja elkölteni. Orbán Viktor számára a hatalom megtartása fontosabb, mint a vírus és a járvánnyal együtt járó válság leküzdés” – tették hozzá.

 

Kapcsolódó cikkek