Ez foglalkoztatja az MSZP-Párbeszéd képviselőit

Ez foglalkoztatja az MSZP-Párbeszéd képviselőit

Ingatlanmutyi miatt aggódik a Óbudai-sziget jövőjével kapcsolatban az MSZP-Párbeszéd, amely a fővárosi zöldfelületek fejlesztését ígéri.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője pénteken Budapesten – a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül korábban kormányhatározattal törölt – sziget sorompóval lezárt K-hídja előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az Óbudai-, vagy más néven Hajógyári-sziget nem Orbán Viktoré és nem a befektetőké, hanem a fővárosiaké, a környéken élőké.

Szerinte a miniszterelnök nem a szigeten lévő római kori Hadrianus-palota helyreállítására készül, hanem egy sportlétesítményt, egy kajak-kenu központot akar építtetni ott.

“Ehhez azonban nem szükséges lejárat az Árpád-hídról”

– hangoztatta.

Szabó Tímea kijelentette, megvédik a Hajógyári-szigetet, folytatják a tiltakozást.

A szocialista Kiss László, az ellenzék közös III. kerületi polgármesterjelöltje szerint a Fidesznek “perverz fétise az ingatlanmutyi” és a fapusztítás. Hozzátette: a kerületi képviselő-testület nem képviseli az ott lakók érdekét, nem rendelt el változtatási tilalmat a területen.

Közölte, az ellenzék a kerületi zöldfelületek fejlesztését, átlátható fakatasztert szeretne, tovább fásítási programot is indítana. Ígéretet tett arra, hogy a K-hidat lezáró sorompót – amelyre latin és cirill betűkkel is kiírták, hogy Stop – az októberi önkormányzati választások után eltávolítják.

Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje arról beszélt, hogy Budapesten nagyon kevés zöldfelület van, amelyek rossz minőségűek.

“A Hajógyári-sziget óriási lehetőség, de nem az ingatlanmutyinak”

– hangoztatta.

Elmondta, főpolgármester-jelölti programjában szerepel egy zöldfolyosó kialakítása a gyalogos- és a kerékpáros-közlekedésnek a Margitszigettől egészen a Római-partig, amelynek része a Hajógyári-sziget is.

“Ezzel a ma túlterhelt budapesti rekreációs területek tehermentesülnek”

– magyarázta.

Karácsony Gergely azt mondta, nem fogják megengedni, hogy beépítsék a szigetet. Nem a sport ellen vannak – hangsúlyozta, hozzátéve,

a Római-partot éppen azért akarják megvédeni, mert az évtizedek óta “természetes helye az evezős sportoknak”.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester-jelölt elmondta, először felmérnék a Hajógyári-sziget növényállományát, majd a sziget fokozatos zöldítésébe kezdenek. Szerinte apró beavatkozás lenne a Margitsziget, a Hajógyári-sziget és a Római-part összekötése a gyalogosoknak.

Volt kérdés arról, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárást indított, mert számos bejelentés érkezett, hogy az önkormányzati választáson indulók ajánlóívein szereplő személyes adatokat jogosulatlanul kezelhették. Karácsony Gergely azt mondta, örülnek a vizsgálatnak és azt javasolják, nézzék meg Berki Krisztián főpolgármester-jelölt ajánlásait.

“Nincs Budapesten ember, aki elhiszi azt, hogy ennyi aláírást össze tudott volna szedni a Fidesz által felkarolt bulvárjelölt”

– fogalmazott.

Szerinte a vizsgálatok megerősítik majd azt, hogy az ellenzéki összefogás jelöltjei mindenhol a legszigorúbban betartották a jogszabályokat.

Arról is beszélt, örülne annak, hogyha a rendőrség következetes gyakorlatot és érdemi vizsgálatot folytatna akkor is, amikor kamupártok milliárdokat tüntetnek el. Szerinte a sajtóhoz került józsefvárosi fotó csak annyit bizonyít, hogy a jelöltek elvégzik a törvény szerint rájuk rótt feladatot és dokumentálják, mely ajánlóívek érkeztek vissza.

“Ez nem alapoz meg egy szigorú rendőri fellépést”

– mondta.

Karácsony Gergely úgy összegzett, a rendőrség a semmi miatt, bizonyíték nélkül kimegy és órákon keresztül vegzál ellenzéki aktivistákat, más ügyekben, amikor napnál világosabb bizonyítékok vannak, akkor a füle botját sem mozdítja.

Ismét rögzítette, tűzbe teszi a kezét a VIII. kerületi kampánycsapatért, ezért is tartanak este a Pál utcai fiúk VIII. kerületi szobránál demonstrációt.

Egy másik kérdésre, hogyan ellenőrzik az aláírók személyi számát, ha nincs adatbázisuk, a főpolgármester-jelölt azt mondta, egy algoritmus segítségével, mivel azok utolsó számjegye egy olyan szám, amelyet a korábbi számok adnak ki és ez alapján ki lehet szűrni, ha valaki rosszhiszeműen vagy véletlenül, de rossz számot adott meg.

“A politikusaik azért posztolják büszkén az ellenőrzésről készült fotókat, mert meg akarják mutatni a választóknak, hogy dolgoznak”

– közölte, hozzátette, azok az emberek, akik törvénysértést követnek el, nem dokumentálják azt.

Karácsony Gergely szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek távoznia kellene a közéletből, mert úgy állítja be a Budapest-megállapodást, mintha azt Orbán Viktor és Tarlós István főpolgármester magánemberként kötötte volna a saját “hűbérgyarmataikra”.

“Ha azt gondolják, megváltozik egy megállapodás, mert más lesz a főpolgármester személye, akkor lövésük sincs, mi a jogállam”

– fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek