a Balaton lemenő napban, fotó: pixabay.com

Új vitorláshajókat gyárt egy magyar cég

Új vitorláshajókat gyárt egy magyar cég

Új vitorláshajók gyártását kezdte meg a Code Yachts Kft., az első új típusú CODE 10-es versenyhajójukat szerdán avatták fel a Balatonon.

A fejlesztés érdekében a Széchényi Alapok Zrt. 280 millió forintot fektetett a versenyvitorlásokat gyártó és fejlesztő Code Yachts Kft.-be – mondta Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán Balatonfüreden, sajtótájékoztatón.

“A befektetésből 140 millió forintot fordított a cég új székesfehérvári üzemének indítására, és további 140 millió forintot költ 9 darab CODE típusú versenyhajó gyártására, amelyek 2021 végére készülnek el”

– tette hozzá.

Kerényi Tamás, a Code Yachts Kft. ügyvezetője elmondta, a hajónál alkalmazott technikai megoldások egyedülállóan gyors, könnyű és biztonságos vitorlást eredményeztek.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: ezek az új versenyhajók is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy tovább fejlődjön a vitorlázás a Balatonon, amely az 1860-as években Balatonfüredről indult.

Kiemeltem, a kormány a járványhelyzet okozta károk enyhítésére, a gazdaság védelme érdekében jelentős forrásokat tett elérhetővé a vállalkozásokat ért károk enyhítésére.

Mint mondta, a Code Yachts Kft. élt a lehetőséggel, képes volt arra, hogy bővítse az alkalmazotti létszámot és versenyképes terméket teremtsen. Rákossy Balázs reményét fejezte ki, hogy nemcsak a turisztikai szezon, de a gazdaság is jól teljesít, és 2022-ben akár 4-5 százalékos növekedés is lehet.

Kapcsolódó cikkek