illusztráció, fotó: pixabay.com

A hétvégén rendezik meg a Pajtaszínházi Szemlét

A hétvégén rendezik meg a Pajtaszínházi Szemlét

A hétvégén rendezik meg az V. Pajtaszínházi Szemlét, amelyen vidéki amatőr társulatok mutatkoznak be a budapesti Nemzeti Színházban.

A kétnapos szemlén a Pajtaszínház Program ötödik évadában született előadásokat mutatják be.

Szombaton és vasárnap 19 megye egy-egy amatőr színjátszó csoportjának produkciója látható a Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon és a Kaszás Attila Teremben.

A színház honlapján olvasható program szerint Ságújfalu, Egervár, Pilismarót, Pellérd, Kemence, Kömpöc, Mesztegnyő, Girincs, Keléd, Mány, Gádoros, Méhtelek, Bősárkány, Jánoshida, Ivád, Nyárád, Királyhegyes, Tolnanémedi és Újtikos színjátszói érkeznek a fővárosba. Szombaton bemutatkozik a Vancouveri Magyar Színház is: a társulat Békés Pál A félőlény című színdarabja alapján készült produkcióját adja elő.

Az idei szemle programján húsz produkció szerepel. A bemutatott művek között van Illyés Gyula Tűvé-tevők, Schwajda György Himnusz, Niccolo Machiavelli Mandragóra és Dés-Geszti-Békés A dzsungel könyve című darabja is. Emellett népi játék, hagyományőrző darab, mozgásszínház, helytörténeti vígjáték, misztérium játék, mesefeldolgozás, zenés abszurd álnépmese, valamint József Attila Szabad ötletek jegyzékének és korai verseinek felhasználásával készült előadás is megtalálható a programban.

A Pajtaszínház Program célja a színjátszás hagyományainak felelevenítése, új lakossági aktivitások kezdeményezése és a kistelepülések közösségfejlesztésének elősegítése.

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve 2015-ben amatőr színjátszó körök indítását kezdeményezte és szakmailag támogatta olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt színjátszó kör, azonban a település lakosai részéről szándék mutatkozott létrehozására.

Ezek továbbvitele vagy újraélesztése volt a mintaprogramként indított projekt kiemelt célja – az első programot növekvő sikerrel követték a színházi évadokhoz igazodó további Pajtaszínház Programok.

A program részeként a települések színjátszó körével együtt dolgozik egy szakmai mentor és egy helyi amatőr művészeti csoportvezető. A bevont települések színjátszó csoportjai a kezdetek óta a magyar kultúra napja előtt tisztelegve január végén a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatkozhatnak be a program során született előadásaikkal.

Kapcsolódó cikkek