a Nemzeti Színház Budapesten

Tizenhárom almafa

Tizenhárom almafa

Tizenhárom almafa címmel tartott bemutatót pénteken a Nemzeti Színház, amely a trianoni évfordulóra további programokkal is készül.
Az előadás Trianont több szempontból megvilágítva, az első világháborútól napjainkig tartó időszakot vizsgálta. A Vidnyánszky Attila rendezésében látható produkció főbb szereplői Szarvas József, Tóth Auguszta és Rátóti Zoltán.

A korabeli dokumentumok, levéltári adatok, valamint Wass Albert Tizenhárom almafa című regénye alapján írt szövegkönyv alapként szolgál egy olyan előadás színreviteléhez, amelynek célja egy “nagy világrendben” állhatatosan tovább élő kis nép harcának és életre ítéltségének a bemutatása – olvasható a színház honlapján, a darab ismertetőjében.

Mint írják, Wass Albert Tizenhárom almafa című kisregénye az a kiindulópont, amely a túlélés eszméjét a székelység állhatatos, néha keserű, időnként jóízű, de mindig zsigerből fakadó humorára alapozza.

A produkció díszlettervezője Olekszandr Bilozub, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina. Az előadás dramaturgja Verebes Ernő. Az idén száz éve írták alá a Magyarország határait jelentősen megváltoztató, népességét szétválasztó trianoni békeszerződést. A 100. évfordulóra meghirdetett emlékévre a bemutató mellett a teátrum további programokkal is készül. Könyvbemutató, filmvetítés, verskoncert, zenés irodalmi est és fotópályázat is megtalálható a színház Trianon100 Programjában.

A Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva az emlékévben tizenhárom almafát ültettek el a Nemzeti Színháznál és tizenkét, a trianoni döntés következtében veszteséget szenvedett településen.

Kapcsolódó cikkek