A fiatalok felé nyit az M5

A fiatalok felé nyit az M5

A megújult M5 csatorna számít a fiatalabb nézőkre is, hiszen küldetése, hogy minél korszerűbb és izgalmasabb csomagolásban mutassa be a magyar kulturális értékeket. Erről beszélt a csatornaigazgató hétfőn.

“Precízen meg kell találni az értékközvetítés csatornáit az online segítségével, hogy gazdag tartalmi kínálatunkat olyanokhoz is el tudjuk juttatni, akik nem találkoztak még ezekkel. Újabb korosztályok nyitnak a kultúra felé”

– fogalmazott Bán János az M1 aktuális csatorna, valamint a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című sorának vendégeként.

Az M5 január 3-tól várja a nézőket új arculattal és műsorokkal.

A csatornaigazgató hangsúlyozta, az M5, a kultúra otthona kínálatában a magyar zene, képzőművészet, színház, film és irodalom egyaránt megtalálható, akárcsak a magyar tudomány különböző területei.

“Olyan felgyorsult közegben élünk, amelyben minden érték jelentősége megnő. Igyekszünk egy kicsit nyugodtabban, alaposabban rátekinteni a magyar kultúra elmúlt évszázadokban létrejött, illetve napjainkban fontos értékeire”.

Bán János a filmes kínálat kapcsán kiemelte, hogy a fő cél a közönség lörében kedvelt, ugyanakkor minőségi művek műsorra tűzése. Az egyik filmes válogatás a lengyel történelmi filmek világába kalauzolja el a nézőket, de lesz új a francia alkotásokat, valamint a díjnyertes, ismert filmek közül csemegéző széria is. Mint elhangzott, tapasztalataik szerint a csatorna beszélgetős műsoraiban, az Ez itt a kérdés-ben, valamint a Kommentár Klubban számos érdekes kultúrpolitikai téma kerül felszínre; a történelem különböző korszakait dolgozza fel könnyed, szórakoztató formában az M5 história című új, szombat esti magazinműsora. A magyar nők című sorozatban példamutató életet élt, mégis kevéssé ismert nőket mutatnak be.

“Igyekszünk leporolni bizonyos avíttnak gondolt nézeteket, és beszámolni arról, hol tart ma a történelemtudomány”

– jegyezte meg Bán János. Kitért arra, hogy szeretnének olyan korszakokat, történelmi időszakokat bemutatni, amelyek nem elég jól ismertek. Most szombaton például a hun-magyar rokonság kérdése kerül terítékre szakértők részvételével, később a 18-19. század izgalmas témái, köztük a Nagy-Magyarország feldarabolása kerül fókuszba.

A csatornaigazgató szólt a Kunszt című új képzőművészeti magazinműsorról is, amely kortárs alkotói műhelyeket, művészeket mutat be.

Kapcsolódó cikkek