Gy. Németh Erzsébet

Orosz-ukrán háború: a DK-s kerületek is segítenek a menekülteknek

Orosz-ukrán háború: a DK-s kerületek is segítenek a menekülteknek

A főváros és a Demokratikus Koalíció vezetése alatt álló kerületek mindent megtesznek azért, hogy támogatást nyújtsanak az Ukrajnából menekülőknek. Erről beszélt Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes pénteken online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzat például átmeneti szállások megnyitásával tud segíteni azokon a menekülteken, akik különben az utcán töltenék az éjszakát.

“Szükség esetén a főváros több mint kétezer menekülő embert tud elhelyezni, szállással és étkezéssel ellátni”

– közölte.

Kiss László, a III. kerület polgármestere azt mondta, hogy a Rozgonyi Piroska utcai önkormányzati épületben 15-20 embernek tudnak méltó körülmények között szállást nyújtani, de a kerület több pontján is gyűjtést indítottak.

“A polgármesteri hivatal épületére a háború kitörésének másnapján kitették az ukrán zászlót”

– közölte.

A VII. kerületet vezető Niedermüller Péter is tudatta, hogy kitűzték az ukrán zászlót az önkormányzat épületére. Kiemelte, hogy az egyik idősotthonuk felső két emeletét megnyitották a menekültek előtt. Oláh Lajos, Erzsébetváros és Terézváros országgyűlési képviselője azzal folytatta, hogy a Garay téri piacon és az Eötvös10 művelődési házban folyamatosan várják az adományokat.

László Imre, a XI. kerület polgármestere leszögezte, ki kell állni és közösen kell segíteni az otthonaikat hátrahagyó és az életüket mentő embereket.

Ő is jelezte, hogy kitűzték az ukrán zászlót, és Újbuda több pontján is elkezdték a gyűjtést. Többek között meleg és hideg ételeket, konzerveket, gyümölcsleveket, termoszokat, tisztálkodószereket, kézfertőtlenítőket, babaápolási termékeket, pelenkákat, bébiételeket, plédeket, hálózsákokat, valamint kutya- és macskaeledelt várnak.

A XV. kerület élén álló Cserdiné Németh Angéla úgy fogalmazott, ennek a háborúnak mindenki áldozata, aki egy idegen országban kénytelen menedéket találni.

Elmondta, hogy ők is kitűzték az ukrán zászlót az önkormányzat épületére, amit kék-sárga fénnyel világítottak meg, valamint csendes gyertyagyújtást szerveztek.

Barkóczi Balázs, a budapesti 12. választókerületben induló ellenzéki jelölt meghatónak nevezte, hogy Rákospalota, Pestújhely és Újpalota polgárai kiálltak a háború ellen és a menekültek mellett.

“Példaértékű, hogy a XV. kerületi önkormányzat az adománygyűjtés mellett felajánlott a menekültek számára egy önkormányzati fenntartásban lévő gyermektábort, valamint a Budai II. László stadiont”

– mondta.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy tíz, a háború elől menekülő kárpátaljai családot tudnak elszállásolni az önkormányzat délegyházi üdülőjében.

“Akik pedig itt szeretnének maradni, gyermekeik vannak, azoknak a teljes körű ellátásáról is gondoskodnak, beleértve, hogy a szülőknek megpróbálnak állást keresni, a gyerekeket pedig beíratják óvodába vagy iskolába”

– közölte a politikus.

“A kerületben összegyűjtött adományokat az önkormányzat az ukrán határra szállítja, ahol átadja a segélyszervezeteknek”

– zárta szavait.

Kapcsolódó cikkek