fotó: pixabay.com

Belgrád támogatja Kijevet, de továbbra sem vezet be szankciókat Moszkva ellen

Belgrád támogatja Kijevet, de továbbra sem vezet be szankciókat Moszkva ellen

Erről beszélt Milos Vucevic szerb miniszterelnök hétfőn Belgrádban, ahol találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

A szerb kormány közleménye szerint a két politikus baráti beszélgetést folytatott minden aktuális kérdésről, egyebek mellett Szerbia és Koszovó kapcsolatáról, Koszovó Európa Tanácsba történő felvételének kezdeményezéséről, a Srebrenicáról szóló ENSZ-jelentésről, illetve az ukrajnai háborúról.

Dmitro Kuleba a találkozón arról beszélt, hogy szerbiai látogatása egyértelmű üzenet, hogy a két ország kapcsolata tovább erősíthető, különös tekintettel arra, hogy a szerb és az ukrán nép számos ponton hasonlít. Közölte, sok a különbözőség, de sok a hasonlóság is, ezért lehetőség van arra, hogy számos területen közös jövőt építsenek.

Az ukrán külügyminiszter a háború 2022-es kitörése óta először látogatott Szerbiába, amely Oroszország egyik legnagyobb szövetségese a Nyugat-Balkánon. Az ukrán külügyminiszter Olena Zelenszkával, az ukrán elnök feleségével érkezett hivatalos szerbiai látogatására. Milos Vucevic miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök többször is leszögezte, hogy mind az orosz, mind az ukrán népet a szerb nép testvérének tekinti, és Belgrád többször is elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, azonban azt is közölte, hogy Szerbia nem ért egyet a szankciós politikával, nem tartja célravezetőnek, ezért nem kíván büntetőintézkedéseket bevezetni Oroszország ellen.

Kapcsolódó cikkek